Truineer Nieuws melden?

‘Pet bij, huid blij’

Het lokaal bestuur Sint-Truiden lanceert nieuwe bewustmakingscampagne tegen huidkanker onder de noemer ‘pet bij, huid blij’.

Pet bij huid blij
Nu de zomer er weer aankomt, wil het lokaal bestuur van Sint-Truiden de Truienaars bewustmaken van de nadelige gevolgen van langdurige en onbeschermde blootstelling aan schadelijke uv-straling. Hiervoor doet het lokaal bestuur een beroep op de deskundigheid van drie Truiense dermatologen en het artistieke vakmanschap van beeldend kunstenaar Kore Hermans. De nieuwe sensibiliseringscampagne werd gelanceerd op 18 mei op de vooravond van de 24ste Europese Euromelanomadag.
Melanomen zijn kwaadaardige huidtumoren die erg snel kunnen evolueren en zich uitzaaien. Via de jaarlijkse Euromelanomacampagne willen Europese dermatologen zo veel mogelijk mensen leren hoe ze melanomen in een vroeg stadium kunnen herkennen en wat ze kunnen doen om huidkanker te voorkomen.

‘Eens dergelijke tumoren een vergevorderd stadium hebben bereikt, is er voorlopig nog weinig aan te doen. Het is dus van levensbelang om deze huidkankers te voorkomen of in elk geval tijdig op te sporen’, bevestigt schepen van Lokaal gezondheidsbeleid Stijn Vanoirbeek, die van dichtbij heeft meegemaakt welke gevolgen een onbehandeld melanoom kan hebben. ‘Mijn moeder is overleden aan huidkanker. Ik kan het belang van zelfonderzoek niet genoeg benadrukken. Zie je een verdacht plekje? Spreek hier dan over met je huisarts of maak een afspraak met je dermatoloog om erger te voorkomen.’

Tips van Truiense dermatologen

Tegen 2025 zal het aantal melanoomhuidkankers wereldwijd stijgen met 18% tot 340.271 gevallen per jaar, terwijl de sterfgevallen met 20% toenemen tot 72.886. Tegen 2040 zullen jaarlijks bijna 500.000 mensen worden gediagnosticeerd en zullen 105.904 aan de ziekte overlijden. ‘Ook in Sint-Truiden zien dermatologen alsmaar meer mensen met huidkanker’, bevestigt schepen Vanoirbeek. ‘Met deze campagne willen we onze inwoners de handvaten aanreiken om zichzelf te beschermen, schadelijke huidvlekjes te herkennen en, als dat nodig is, de juiste stappen te ondernemen.’

In een aantal speciaal voor deze campagne opgenomen filmpjes geven de Truiense dermatologen Decraene, Leys en Peeters deskundige uitleg. Ze vertellen onder meer over de gevaren van schadelijke uv-straling, hoe je melanomen kan herkennen en wat de meest doeltreffende voorzorgsmaatregelen zijn. ‘Een groot deel van dat interview kan je terugvinden in het stadsmagazine van mei. De volledige tekst vind je ook terug via de stadswebsite. Daar kan je ook de videoreportages bekijken,’ klinkt het.

#PetBijHuidBlij

Je vermijdt onnodige blootstelling aan de zon het makkelijkst door geregeld de schaduw op te zoeken. Daarnaast wordt het ten sterkste aangeraden om je huid af te dekken met dicht geweven textiel, een zonnebril op te zetten en een hoed of pet te dragen. ‘Om onze inwoners ervan te overtuigen de nodige voorzorgen te nemen, deden we een beroep op beeldend kunstenaar Kore Hermans’, aldus schepen Vanoirbeek. ‘Zij zet de nieuwe campagne nog meer in de schijnwerpers door 100 petten te ‘pimpen’. Omdat twinning heel populair is geven we de petten weg per twee. Zo geeft de ouder zelf het goede voorbeeld aan het kind. Via een winactie op de sociale media van de stad kunnen de duo-petten gewonnen worden.  De eerste 100 personen die met de hashtag #PetBijHuidBlij reageren en tonen hoe zij zich beschermen tegen de schadelijke straling van de zon winnen zo’n bijzondere pettencombinatie.

Regelmatig smeren

Als je je huid toch langere tijd blootstelt aan de zon, is het belangrijk om je regelmatig in te smeren met een zonnecrème van minstens factor 30. ‘Zorg er in elk geval voor dat je huid niet verbrandt’, vervolgt schepen Vanoirbeek. ‘Voor kinderen en jongeren onder de leeftijd van 18 is dat nog veel belangrijker: als je op jonge leeftijd verbrandt, vergroot dat het risico dat je op latere leeftijd huidkanker ontwikkelt. Als je tijdens de zomermaanden aan het shoppen bent of een terrasje komt doen in Sint-Truiden heb je altijd de gelegenheid om je tijdig in te smeren dankzij de zonnecrèmedispenser die we op de Groenmarkt hebben geplaatst.’