Truineer Nieuws melden?

Met SBB vinden ondernemers een coach op Stayen

‘Samen slim ondernemen’ is de baseline waarmee het accountants- en adviesbureau STVV zichzelf in de markt zet. Kantoordirecteur Yves Vandevorst en accountant Sofie Cillis lichten toe.

Samen slim ondernemen’ dat is de baseline waarmee het accountants- en adviesbureau SBB zichzelf in de markt zet. Bij SBB zien ze samenwerking als de sleutel tot succes. Daarom ondersteunen ze ondernemers met slimme teams: een accountant die als een ondernemerscoach breed strategisch meedenkt, geflankeerd door vakspecialisten die in de diepte gaan.

Vandaag telt het accountantsbureau 600 medewerkers verspreid over 28 kantoren. Wij spraken af in het SBB-kantoor in Sint-Truiden op Stayen met Yves Vandevorst, kantoordirecteur en Sofie Cillis, accountant en expert medische beroepen.

‘Samen slim ondernemen’, hoe vertalen jullie dat in de praktijk? Sofie: “Als accountant-ondernemerscoach geef ik, samen met mijn team een totaalbegeleiding aan onze klanten. Dit behelst uiteraard de boekhouding, fiscaal advies, maar we adviseren ook proactief bij nieuwe regelgeving of steunmaatregelen, iets wat heel intensief gebeurde in de coronaperiode. Daarnaast begeleiden we hen met hun investeringsplannen of projecten. Hierbij doen we beroep op de juridische adviseurs in ons kantorennet. En dat kunnen specialisten op zeer diverse domeinen zijn, zoals successie- en vermogensplanners, juristen zakelijke recht, financiële adviseurs, fiscale experts of vennootschapsspecialisten.”

Yves: “Sofie is eveneens één van onze experten ‘medische beroepen’. En gezien de vele samenwerkingsprojecten in groepspraktijken en gezamenlijke vastgoedprojecten werkt zij ook hier regelmatig met onze juridische adviseurs samen. We kijken daarbij niet alleen naar de financiële of fiscale aspecten – btw is bijvoorbeeld recent belangrijk geworden – maar ook naar hun plannen inzake opvolging of overlating. Het resultaat is een betere service en proactief advies voor de klant.”

Hebben jullie vandaag tips voor ondernemers en vrije beroepen? Sofie: In het algemeen tips geven is niet evident, maar ik kan al zeker meegeven dat ondernemers die een investering plannen nog tot het einde van dit jaar kunnen genieten van een investeringsaftrek van 25%. En medische beroepen stellen zich best zo snel mogelijk in orde met de nieuwe btw-regelgeving. Wij hebben hierover recent nog een webinar georganiseerd in samenwerking met Domus Medica en er zijn toch nog heel wat onduidelijkheden over de toepassing.

Het blijft toch een uitdagende en boeiende job: accountant?

Sofie: “Zeker. We mogen meewerken aan de dromen en ambities van heel veel mensen. Daarom is het zo jammer dat soms beweerd wordt dat ons beroep van accountant zal verdwijnen, wat zeker niet klopt. De inhoud van de job is de afgelopen jaren wel sterk gewijzigd. Zo wordt het repetitieve, administratieve werk vervangen door digitale oplossingen wat ons meer ruimte geeft naar onze adviesopdracht waarbij wij samen met onze klanten op zoek gaan naar concrete oplossingen en echt mee-ondernemen met onze klanten. Daarom zien wij ons veel meer als ondernemerscoach dan als een boekhouder.”

 

“Er wordt soms beweerd dat het beroep van accountant zal verdwijnen, dat klopt zeker niet

Jullie gebruiken ook slimme tools, wat zijn dat precies?

Yves: “De digitalisering is een trend in de accountancysector waar wij al geruime tijd stevig op inzetten. Zo hebben wij probleemloos kunnen overschakelen op thuiswerken en digitaal overleggen met onze klanten tijdens de pandemie. De meerderheid van onze klanten gebruiken ons online platform sbbSLIM om hun documenten op te laden, waardoor wij meer tijd krijgen om hun dossier inhoudelijk op te volgen. Wij kunnen nu veel meer dan vroeger toegevoegde waarde leveren dankzij die real time cijfers en via data-analyse. En in tegenstelling tot wat je zou denken, hebben we ondanks die automatisering steeds meer medewerkers nodig.”

“En wie mee wil schrijven aan het SBB-verhaal is zeker welkom. De afgelopen 2 jaar heeft SBB, in volle coronaperiode, 180 nieuwe medewerkers aangetrokken. En er staan nog altijd een 60-tal vacatures open om onze groei te ondersteunen, ook in Limburg. Je leest er alles over op onze jobsite: www.werkenbijsbb.be.”