Truineer Nieuws melden?

Bevingen huldigt nieuw ’trutskes-kruis’ in

Bevingen heeft zijn nieuw trutskes-kruis. Dat is gisteren plechtig ingehuldigd. Waarom een nieuw kruis? En vanwaar de naam trutskes? Ivo Breesch legt uit.

© Ivo Breesch

Ivo Breesch: “In Bevingen stond indertijd, onder twee oude lindebomen, een houten kruis. Die plaats was vorige eeuw een ‘mini-bedevaartsoord’ tegen tandpijn. Omwonenden gingen er een nageltje met platte kop (een ‘trutske’ in ’t dialect) inkloppen en bidden om verlost te worden van tandpijn. Vandaar de lokale naam ‘trutstkes-kruis’.”

“Dit kruis (de allereerste versie dateert mogelijk van 200 jaar geleden) heeft ‘de tand des tijds’ niet doorstaan want volledig vermolmd en uiteengevallen. In de 60’er jaren ben ik het oude kruis meermaals gepasseerd : het leek op een cactus door de vele nageltjes die er half ingeklopt waren. Een tweede versie verdween achteraf. Vandaag werd onder ruime belangstelling een nieuw kruis ingehuldigd.”

Kan een afbeelding zijn van 2 mensen, staande mensen, boom en de tekst '© vo Breesch'