Truineer Nieuws melden?

Nachtvorst houdt fruittelers bezig tot ver in mei

Lentenachtvorst is de schrik van vele fruittelers. De rest van het weekend zal het ’s s nachts nog vriezen. Daarna wordt het een paar graden warmer. Maar dat betekent niet dat dit fenomeen al voorbij is. Het kan vriezen tot ver in mei, de periode van de Ijsheiligen.

© Johan Landuyt

De rest van het weekendf geven ze nog lentenachtvorst. Daarna wordt het weer wat warmer. Maar dat betekent niet dat de ellende voor de fruittelers al voorbij is. Lentenachtvorst kan toelsaan tot ver in mei, de periode van de Ijsheiligen

Ijsheiligen is de naam voor een aantal katholieke heiligen, van wie de naamdagen vallen in de periode van 11 tot en met 15 mei. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan optreden en waarbij onze fruittelers dus hun hart mogen/moeten vasthouden. Na de Ijsheiligen is het tijd voor meer zomers getint weer. Meestal komt dit ook zo uit

Hoe luiden de weersvoorspellingen? Er wachten ons een paar mooie lentedagen, met naar het einde van de week toe lokaal mogelijk 25 graden. Daarna, jawel, volgt een frisse afkoeling. Dat blijkt uit de diverse weercomputers. In de loop van zondag draait de wind al naar het Noordoosten. In de  van zondag op maandag is er zelfs kans op grondvorst. Daar zijn ze dus, de Ijsheiligen, die hun naam blijkbaar weer alle eer willen aandoen.