Truineer Nieuws melden?

Het werk van de bijen

Geen lekker fruit zonder bestuiving. Ook geen lekker fruit zonder bijen, één van de insecten die perfect kunnen zorgen voor die bestuiving. Vandaar ook dat fruittelers bijenkasten plaatsen in hun plantages.

© Philip Kevers

Bijen leveren een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango’s. Ook groenten zoals courgettes, paprika’s, avocado’s zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend: ook koffie, zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd.

Of het nu gaat om aardbeien, kersen, radijsjes of koolrabi; zonder de honingbij zou ons voedsel minder gevarieerd en niet zo smakelijk zijn. Als bijvoorbeeld appelbloesem niet voldoende is bestoven, blijven delen van de vrucht onderontwikkeld en zien er ‘zwak’ en scheefgegroeid uit. Als bessen niet genoeg door bijen worden bezocht blijven ze klein en bestaan trossen uit een gering aantal vruchten. Als aardbeien niet worden bestoven blijven ze klein en misvormd. Bloemen die worden bestoven door bijen geven fruit wat veel groter, zwaarder en beter gevormd is. Ze zijn ook van een veel betere kwaliteit.