Truineer Nieuws melden?

Toegang Luikerstraat vanaf zaterdag 15 uur tijdelijk weer open

Nu de stabiliteit ter hoogte van Brustempoort opnieuw kan worden gegarandeerd, kan de Luikerstraat vanaf zaterdag 5 maart, 15u tijdelijk opnieuw worden opengesteld voor het autoverkeer

Op 20 januari werd aan het begin van de Luikerstraat een breuk in de waterleiding vastgesteld. Ten gevolge van de waterinsijpeling vond een grondverzakking plaats. Het lek veroorzaakte bovendien barsten in de gewelven van het ondergrondse gangenstelsel onder het Europaplein. Sindsdien bleef de toegang tot de Luikerstraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Nu de stabiliteit ter hoogte van Brustempoort opnieuw kan worden gegarandeerd, kan de Luikerstraat vanaf zaterdag 5 maart, 15u tijdelijk opnieuw worden opengesteld voor het autoverkeer.

 

Kort na de breuk bleek dat het lek een grondverzakking had veroorzaakt en dat er ten gevolge van de waterinsijpeling barsten waren ontstaan in een van de ondergrondse gangen van de Brustempoort. In de voorbije weken werden in opdracht van het lokaal bestuur voorlopige herstellingswerken uitgevoerd, zodat de Luikerstraat vanaf 5 maart opnieuw tijdelijk kan worden opengesteld voor regulier autoverkeer.

‘De Brustempoort is een van de weinige overblijfselen van de vijftiende-eeuwse stadsomwalling. Vanuit de centrale onderbouw vertrokken ooit ondergrondse gangen naar de schietkamers’, zegt schepen van Onroerend erfgoed Jelle Engelbosch. ‘Door barsten in een van die gangen kwam de stabiliteit van de Luikerstraat ter hoogte van de vroegere stadspoort in het gedrang. Nu de noodzakelijke schoringswerken zijn uitgevoerd, is dat instortingsgevaar geweken.’

Bovendien hebben we de verzakking vorige week tijdelijk laten dichten met zand en rijplaten’, vult schepen van Openbare werken Johan Mas aan. ‘De toegang tot de Luikerstraat die sinds eind januari uit veiligheidsoverwegingen afgesloten bleef voor gemotoriseerd verkeer, wordt op zaterdagnamiddag om 15u weer opengesteld voor autobestuurders. Zo vermijden we conflicten met circulatie ten gevolge van de kermis, die in de nacht van vrijdag op zaterdag wordt opgebroken, en de Haspengouw Markt op zaterdagochtend.’

‘Let wel, voorlopig blijft de doorgang beperkt tot regulier autoverkeer’, waarschuwt Ingrid Kempeneers, waarnemend burgemeester, tevens bevoegd voor mobiliteit. ‘Daartoe worden ter hoogte van de afdekking betonblokken met signalisatiebakens en verbodsborden geplaatst. De toegang tot de Luikerstraat wordt zo ook fysiek afgesloten voor zwaar verkeer. De route voor het zwaar verkeer, in het centrum beperkt tot 10m, met een bestemming in de Luikerstraat zal daarom tijdelijk verlopen via de N80 naar de Zepperenweg, Tichelrijstraat, Nieuwpoort en de Schepen Dejonghstraat, die na de officiële opening op vrijdagavond 4 maart opnieuw toegankelijk is voor het verkeer.’

Op dinsdag 1 maart stelde de rechtbank een deskundige aan die zo snel mogelijk een expertise zal uitvoeren. Op basis van de vaststellingen wordt vervolgens bepaald welke de vervolgstappen zijn en of de werf al dan niet kan worden vrijgegeven. Voor het uitvoeren van de expertise zal de verzakking opnieuw worden blootgelegd.