Truineer Nieuws melden?

Kunstwedstrijd ‘Sweet Devotion’ daagt je uit

Creëer een heiligenprentje met jouw held en verdien een prijs en een plek binnen de expo ‘Sweet Devotion’ in De Mindere

© Leen Jansen

Voor ‘SWEET DEVOTION’, een nieuwe expo over prentjes met eigenzinnige helden van vroeger en nu, daagt museum DE MINDERE je uit om aan de slag te gaan met ‘(heiligen)prentjes’. Om deze naar je eigen smaak en artistieke creativiteit in te vullen. Of om een heel nieuw prentje te creëren van jouw eigenzinnige held. Verras jij de wereld en werk jij mee aan deze unieke tentoonstelling?

 

Vroeger, veel meer dan nu, richtten mensen zich als het oorlog was, bij rampen of ziekten, zoals bijvoorbeeld de pest, tot heiligen. Die werden afgebeeld op kleine kaartjes, al dan niet met een inspirerend tekstje erbij, de zogenaamde ‘devotieprenten’ of ‘heiligenprentjes’. Een heiligenprentje was een hulpmiddel bij gebed, bij meditatie, bij heiligenverering. Een hulpmiddel om verdriet en rouw te kunnen plaatsen, om onheil af te wenden.

 

Teken, schilder, maak een collage, een foto of een filmpje van jouw eigentijdse inspirerende figuur of een persoon van vroeger die jou op de een of andere wijze vandaag houvast, moed of kracht geeft. Bij wie kan jij terecht? Wie troost jou? Bij wie of wat voel je verbondenheid? Welke figuur of afbeelding geeft jou hier en nu steun of is een middel om tot stilte, om tot rust te komen? Verras ons en de wereld met jouw zelf gemaakte prentje. De enige voorwaarde is dat jouw (heiligen)prentje een maximale grootte heeft van een A6 (= een postkaart) of een filmpje van maximum 30 sec. is. Je kan ook kiezen om een kalligrafische tekst te maken. Een combinatie van beeld en tekst kan ook. 

Dien jouw persoonlijke, unieke (heiligen)prentje met een kort woordje uitleg voor 15 juni 2022 in via www.demindere.be/upload-pagina . De winnaar ontvangt €250, de laureaten worden tijdelijk tentoongesteld in DE MINDERE in Sint-Truiden en krijgen aandacht op de website en de sociale media van het museum. De nieuwe tentoonstelling ‘SWEET DEVOTION’ vindt plaats van donderdag 8 september tot donderdag 15 december 2022.