Truineer Nieuws melden?

Truiense winkel gedupeerd door wisseltruc

Opgelet! Onze politie kreeg vanuit een Truiense winkel een melding binnen van 2 personen die een wisseltruc hebben toegepast. Zo gaan ze tewerk.

Mededeling van de politie

Opletten met wisseltruc

We kregen melding van 2 personen die een wisseltruc hebben toegepast in een winkel in Sint-Truiden. De mannen vroegen om een grote som geld in een enveloppe te wisselen. Wanneer de winkelbediende zegt dat de som niet overeenkomt met het bedrag dat de mannen vermeld hadden, stellen ze voor het opnieuw te tellen. Ze geven de winkelbediende gelijk en leggen de enveloppe met het geld terug, maar ondertussen hebben ze ongezien een groot aantal biljetten uit de stapel gehaald. De winkelbediende wisselt het vernoemde bedrag, zonder te beseffen dat de enveloppe ondertussen bijna leeg is.

Hoe kun je hier tegen optreden?
💶 Steek het ontvangen biljet in een klem aan de kassa tot na het afrekenen, zo kan er geen discussie ontstaan over de waarde van het biljet. Het gebeurt ook dat een biljet van 20 euro wordt overhandigd waarna plots de “klant” beweert een biljet van 50 euro te hebben gegeven ter betaling.
💶 Wees alert ! Heel belangrijk ! Laat je niet afleiden bij het tellen van het wisselgeld en roep er desnoods een tweede persoon bij die je kan helpen.
💶 Wees assertief en als je vermoedt dat iemand een wisseltruc probeert uit te halen, blok meteen elke verdere handeling af en annuleer de verkoop/transactie.
💶 Indien je de zaak niet vertrouwt, zeg dan gewoon dat je geen grote bankbiljetten kunt wisselen en verwijs de klant desnoods door naar een financiële instelling.