Truineer Nieuws melden?

STVV bestaat vandaag 98 jaar

Op 23 februari 1924 sloot STVV zich aan bij de Belgische voetbalbond en kreeg het stamnummer 373 toegewezen. Onze club bestaat vandaag dus 98 jaar.

 

Hoe het begon

De Sint-Truidense voetbalvereniging werd in 1924 opgericht. Op 23 februari 1924 sloot de club zich aan bij de Belgische voetbalbond en kreeg het stamnummer 373 toegewezen. Als kleuren koos men geel en blauw. De eerste wedstrijd van STVV was tegen Cercle Tongeren, dat toen in tweede klasse speelde. De maidenmatch van geel-blauw was niet echt een succes: slechts 9 betalende toeschouwers en een recette van 13,50 Belgische franken.

De weg naar de top

De Kanaries debuteerden vier jaar na de oprichting in de nationale reeksen. Het seizoen ‘38-‘39 werd het seizoen van Kogelke Appeltants, die liefst 50 van de 93 doelpunten voor zijn rekening nam.

Twee jaar later brak de tweede oorlog uit. De competitie werd enkele keren onderbroken en STVV ondervond rechtstreeks de gevolgen van de oorlog: in 1944 vernielden luchtbombardementen de accommodatie volledig.

In het seizoen ‘46-‘47 schreef Pol Appeltants geschiedenis. Kogelke maakte, als eerste Limburger en Truienaar, zijn debuut bij de Rode Duivels. Een jaar later vierde STVV haar 25-jarig bestaan met een kampioenstitel: geel-blauw promoveerde naar de huidige tweede klasse.

In 1952 werd STVV verheven tot Koninklijke Maatschappij. In het seizoen 1955-1956 eindigden de Kanaries op de derde plaats en bereikten ze de halve finale van de beker van België. (uitgeschakeld door Antwerp 2-1).

In het volgende seizoen ‘56-‘57 was het zover: STVV steeg naar de elite.