Truineer Nieuws melden?

Topman Europees Geneesmiddelen Agentschap in Zondaggasten

As. zondag zijn Noël Wathion (foto) en Michelle Plusquin te gast bij Zondaggasten. Noël Wathion was tot voor kort vicedirecteur van het Europees Geneesmiddelen Agentschap. Michelle Plusquin is professor epidemiologie aan de UHasselt.

Haspengouwse Zondaggasten is een maandelijkse professionele praatshow in de feestelijke Academiezaal. Theaterkunstenaar Guido Wevers gaat in gesprek met twee zondaggasten over een actueel thema, soms diepgravend of uit het leven gegrepen, soms heerlijk ontspannend, steeds verrassend. Jong streektalent zorgt voor muzikale intermezzo’s en de tijdens de pauze komt de bakker langs met taart. Zondagse gezelligheid troef!

Zondag 23 januari 2022:  Nieuwjaarsshow  voor een goede gezondheid! 

Dit jaar klinkt de nieuwjaarswens “Een goede gezondheid“ harder dan ooit. De covidpandemie en pfosvervuiling zijn niet uit het nieuws weg te slaan. Voor de nieuwjaarsshow van Haspengouwse Zondaggasten komen twee topwetenschappers uit de gezondheidszorg naar de Academiezaal.

Tot de zomer 2021 was Noël Wathion vicedirecteur van het Europees Geneesmiddelen Agentschap. De bewaking van geneesmiddelen op het vlak van veiligheid, werkzaamheid en farmaceutische kwaliteit is een andere belangrijke opdracht van het EMA. Noël Wathion leidde de covidtaskforce die besliste over de goedkeuring van de coronavaccins.  Hoe waak je over de kwaliteit van een vaccin met de ogen van de hele wereld in je rug?  Reeds in september 2020 waarschuwde hij voor de impact van de antivaxers.

Noël Wathion is ook de geschikte persoon om de geneesmiddelenindustrie kritisch te bevragen, bijv. over het vrijgeven van patenten, over exuberant dure geneesmiddelen, over de nieuwe kankergeneesmiddelen die weinig meerwaarde brengen.  Noël Wathion is geboren in Sint-Truiden, opgegroeid in Kerniel, studeerde farmacie en geniet momenteel in Hasselt van zijn pensioen. 

 

Professor epidemiologie Michelle Plusquin van de UHasselt onderzoekt milieuschade op de gezondheid van kinderen nog voor ze geboren zijn. De impact van luchtvervuiling op de gezondheid is een wereldwijd probleem, schadelijke gevolgen worden zelfs opgemerkt bij concentraties die lager zijn dan de Wereldgezondheidsorganisatie voorschrijft. Blootstelling tijdens de zwangerschap werd in verband gebracht met nadelige gevolgen voor de baby en voor de ontwikkeling van ziekten later in het leven. Een belangrijk gevolg van blootstelling aan fijn stof is een versnelde biologische veroudering. Michelle Plusquin brengt niet enkel een negatief verhaal. In het Centrum voor Milieukunde onderzoekt zij ook de positieve effecten van een boswandeling op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Misschien moet een huisarts een boswandeling kunnen voorschrijven!? 

(zie www.universiteitvanvlaanderen.be)

 

Pianist Conrad Nuyts, violiste en zangeres Mayte Levenbach en blazers van het Conservatorium Maastricht wisselen de gesprekken af met swingende muziek die niemand onberoerd laat.

 

Praktisch: de toegang kost 11 euro voor volwassenen en 8 euro voor jongeren tot 25 jaar. De koffiepauze met Truiense taart is inbegrepen. De show begint om 14.30 uur stipt en eindigt om 16.30 uur. Nadien is er nog ruimte en tijd om na te praten met de zondaggasten en met andere toeschouwers in De Fwajee. Reserveren is noodzakelijk. Dat kan aan de UIT-balie in het cultuurcentrum, telefonisch op 011/701.700, via de www.debogaard.be/show  (https://ticketshop.ticketmatic.com/de_bogaard/shop?l=nl)

Wij volgen strikt de covidregels voor cultuur en horeca:  controle van de covid-safe-pas, mondmaskerplicht tijdens de show, permanente ventilatie in de zaal, beperkt aantal zitplaatsen met veel open ruimte.