Truineer Nieuws melden?

Grote herwaardering van Speelhof op komst

De Stad gaat het Speelhof herwaarderen en herontwikkelen. De plannen zijn klaar. Op de gemeenteraad van 20 december werd de onteigening van de erfpacht op cafetaria, feestzaal en park gestemd. En met minister Diependaele werd al de (mogelijke) samenwerking met de Vlaamse overheid besproken.

Voor het Speelhof, gebouwd in 1585  als buitenverblijf voor de abten, heeft het stadsbestuur concrete plannen die klaar zijn voor realisatie. De site wordt getransformeerd tot een recreatiepark aan de rand van de stad.

Speelhof wordt recreatiepark

Deze nieuwe invulling vormt het Speelhof om tot één logisch geheel, dat helemaal past binnen de historische erfgoedwaarden van de site en tegelijkertijd beantwoordt aan de noden van vandaag.

Het witte herenhuis krijgt hierbij in een eerste fase een verrassende invulling als belevingstuin, terwijl het parklandschap errond verder ontwikkeld wordt tot ontspanningsgebied. De tuinen aan de voorzijde krijgen een sociale dimensie, terwijl we de bestaande speeltuin achteraan verder uitbreiden tot speelbos met extra aandacht voor natuureducatie. Hierbij krijgt ook het dierenparkje een opwaardering. Daar komen neerhofdieren en oude rassen als levend erfgoed. In de gebouwen rondom het herenhuis komen er onder meer een streekproductenwinkel, een horecaruimte en een congres- en polyvalente zaal.

De nieuwe invulling van het mooie Speelhof sluit helemaal aan met de toekomstvisie van Sint-Truiden: een historische, groene stad op maat van gezinnen, waar het enorm fijn wonen en verblijven is. Het recreatiepark met speelbos en belevingstuin past perfect in dit plaatje.

Samenwerking tussen Vlaanderen en Sint-Truiden

Op maandag 16 december kwam Vlaams minister van onroerend erfgoed Matthias Diependaele op bezoek in Sint-Truiden voor een toelichting over de toekomstplannen die het stadsbestuur met het Speelhof en andere van zijn belangrijke erfgoedsites heeft. Bedoeling was om mogelijkheden tot samenwerking op vlak van erkenning, procedures en subsidies onderling af te toetsen.