Truineer Nieuws melden?

Zorgbedrijf verspilt minst voedsel

De keuken van het Zorgbedrijf Sint-Truiden verspilt een minimum aan voedsel en scoort op dat vlak het best van 130 keukens, verspreid over heel Vlaanderen.

Mededeling van het Zorgbedrijf
Wist je dat … Onze keuken laureaat werd met de meting naar voedselverspilling (waste) over heel Vlaanderen in 2021?

Tegenover 130 andere keukens zijn we als eerste uitgekomen met het laagste niveau van voedselverspilling. Dit project doen we al 3 jaar in samenwerking met OVAM en Foodwin. Dit project werd intern opgestart door een stagiaire van de universiteit van Leuven (tweede jaar dieetkunde).

Een paar cijfers:

  • voor de woonzorgcentra noteren we een voedselverspilling van 16,49%
  • voor de maaltijden aan huis is dit 7,54%

In totaal geeft dit dus een resultaat van 11,86% “waste”!

Hoe iedereen zijn steentje bijdraagt?

  • Via ons IT-systeem geeft de thuiszorg de maaltijdvoorkeuren door van elke cliënt. Er wordt ook genoteerd wat iemand niet lust. Hierdoor kunnen we een alternatief aanbieden en vermijden dat een maaltijd wordt verspild.
  • In de keuken tellen en wegen we alles af alvorens het naar de afdelingen van onze woonzorgcentra gaat. Onze huismoeders krijgen een overzicht mee van wat we meegeven en van de alternatieven.
  • Na het verdelen van de uitzendmaaltijden wordt hetgeen te veel werd klaargemaakt vacuüm getrokken voor gebruik op een later moment.
  • We spelen ook kort op de bal bij het bestellen van vlees en groenten. Zo bestellen we zeer accuraat in functie van het aantal maaltijden die moeten worden bereid.

Maar dit alles kan steeds beter! Laten we daarom met z’n allen ons steentje bijdrage. Door efficiënt om te gaan met voeding, verspillen we minder en werken we ook aan een beter milieu. Samen kunnen we dit nog beter maken !

Patrick en zijn keukenteam