Truineer Nieuws melden?

Truienaar Gerrit Kempeneers stelt zijn ‘Helende Handen’ tentoon in Hogeschool PXL

‘Truienaar Gerrit Kempeneers, een goede vriend van onze Hogeschool’. Zo stelde algemeen directeur Ben Lambrechts de curator voor die de alom gelauwerde expo ‘Hope and Optimism’ rechtstreeks van het Europees Parlement naar de PXL bracht. De expo mag dan wel voorbij zijn, dankzij de Truienaar zal het beeld ‘Helende Handen’ van Nerses Vardanyan tot einde academiejaar hoop en optimisme blijven uitstralen in de gebouwen van de hogeschool.

‘Hope and Optimism, de expo waarbij kunstenaars uit de hele wereld ieder op hun eigen specifieke manier het thema ‘hoop en optimisme’ in hun werk belichten, was tijdens de moeilijkste maanden van de coronaperiode door haar thema een opsteker voor iedereen die ze in de PXL Hogeschool bezocht. Maar wie dacht dat de sluiting in Hasselt meteen ook het einde van dit kunstproject zou betekenen, hield geen rekening met de gedrevenheid waarmee Gerrit Kempeneers zijn geesteskind ook in eigen streek blijft uitdragen.  En dus blijft één kunstwerk en daardoor ook de ziel van de expo tot einde academiejaar in de gebouwen van de hogeschool bewaard.

De handen van de curator zelve
Is het toeval dat nu net het werk ‘Helende Handen’ op sokkel een plaats zal krijgen op een centrale plek in de PXL?  Niet dus. Het werk van de Nerses Vardanyan, een in België actieve kunstenaar van Armeense komaf, is niet alleen een puzzelstukje van ‘Hope and Optimism’ maar als het ware ook eentje van Gerrit Kempeneers zelf. De kunstenaar gebruikte voor het beeld immers een afdruk van Gerrit’s handen. Laat dat nu ook geen toeval zijn. Want in zijn dagelijkse job van kinesist, bedrijfsconsultant en sportconsultant laat hij natuurlijk zijn ‘helende handen’ het werk doen en werkt hij samen met atleten en recreatieve sporters, ondernemers en werknemers richting een gezonde geest in een gezond lichaam.

Even naar het beeld zelf.  Het minste wat je kan zeggen is dat wat je ziet heel duidelijk voor zich spreekt en dus weinig uitleg behoeft. Twee handen in Carrara marmer omarmen en beschermen als het ware de bronzen wereldbol op houten voet.  De link met Gerrit en zijn job zijn meteen gelegd. Want ook in zijn dagelijkse leven haalt de kinesist alles uit zijn geest, zijn lichaam, zijn handen om mensen van over heel de wereld te helen.

Samen werken aan een mooie toekomst
Gerrit Kempeneers en het beeld willen vooral positiviteit uitstralen. “Gebruik je geest en je lichaam, je handen ook. Werk aan jezelf en leg de verantwoordelijk niet altijd bij je omgeving. Vind de goede balans en maak je hoofd leeg. Pluk de dag met liefde en in vrede. Omarm de medemens van waar hij ook komt, vind vrede met jezelf en je omgeving, ga actuele uitdagingen niet uit de weg maar grijp ze met beide handen vast, doe er iets aan en maak er samen een mooie toekomst van.  Dit beeld bevat al die boodschappen en zoveel meer. Mijn wens is dat iedereen die hier doceert en studeert, die hier toevallig passeert, die boodschap oppikt en ermee aan de slag gaat”, besluit Gerrit Kempeneers met veel ‘Hope and Optimism’.