Truineer Nieuws melden?

Fusie voor Sint-Truiden: ver van mijn bed of bittere ernst?

Een fusie voor Sint-Truiden leek tot voor kort een ver-van-mijn-bed-show. Maar is dat ook zo? Wat komt op ons af?  Je leest het in de nieuwste editie van ons magazine ‘den Truineer’

KOMT ER EEN FUSIE IN HA SPENGOUW? EN MET WIE?

“Hoe ga je als kleine gemeente klimaatverandering, vergrijzing, armoede, of digitalisering aanpakken?”

 

Een fusie in de hoofdstad van Haspengouw leek tot voor kort een ver-van-mijn-bed-show. Maar sinds de naburige steden en gemeenten ofwel het licht al op groen zetten zoals Hoeselt en Bilzen of anderen dicht bij een akkoord staan (Tongeren-Borgloon) en nog anderen aan elkaar snuffelen (Alken-Wellen-Kortessem) blijft het in onze contreien erg stil. Is het straks te laat? Blijft Zuid-Limburg bestaan uit kleine gemeenten en zullen ze binnenkort door grotere fusiegemeenten overspoeld worden? Of is de eigenheid van de Truienaar en Haspengouwer niet te koop en zal elke gemeente sterk genoeg in de schoenen staan om zelfstandig de uitdagingen van de toekomst aan te gaan? Verderop kan u de standpunten van de Truiense partijen lezen en geven de burgemeesters van de naburige gemeenten hun visie op een mogelijke fusie.

Een onafhankelijke stem met autoriteit leek ons echter op zijn plaats om deze erg gevoelige kwestie te duiden. Johan Ackaert, politicoloog en professor-emeritus aan de UHasselt schetst de problematiek.

 Hoe komt het dat het thema fusie in de ene gemeente hot is en in de andere (nog) geen onderwerp?

“Misschien willen ze niet communiceren, misschien houden ze het liever stil, misschien houden ze de boot af. Natuurlijk slaat de boodschap bij een aantal politici ook niet aan. Een fusie gaat gepaard met het terugschroeven van het aantal burgemeesters en schepenen natuurlijk. Als we bijvoorbeeld Sint-Truiden, Nieuwerkerken en Gingelom in een fusie betrekken, dan betekent dit dat ze na een overgangsperiode van 3 naar 1 burgemeester en van 12 naar 7 schepenen gaan. En bovendien komen bestaande meerderheden op de helling te staan. Ook dat wordt als een bedreiging gezien. Dat laatste is trouwens vaak de reden waarom sommige gemeenten vandaag de vlucht vooruit nemen en kiezen voor vrijwillige fusies. Maar mijn aanvoelen is dat de meeste lokale

“Natuurlijk slaat een fusie bij politici niet aan, want die gaat gepaard met het terugschroeven van het aantal burgemeesters en schepenen”

 

besturen in Limburg het als een must aanvoelen. Als ik met een aantal tenoren van de CD&V Limburg spreek, de partij die toch de meeste burgemeesters levert, dan staan ze daarachter. Maar een eenduidige partijlijn in deze kwestie, stel je bij geen enkele partij vast.”

 

De rest van het artikel lezen jullie in den Truineer.