Truineer Nieuws melden?

Digitale parkeerbegeleiding in onze stad

Onze stad krijgt 19 dynamische digitale borden die automobilisten naar een parking zullen leiden. Vanaf de invalswegen zullen ze geïnformeerd worden over de beschikbaarheid van vrije parkeerplaatsen op vijf grote parkings. ”,

De mobiliteit in de Hoofdstad van Haspengouw staat voor een aantal grote uitdagingen. Het stadsbestuur zette de voorbije jaren al enkele stappen op weg naar een slimme en duurzame mobiliteit in het stadscentrum en de deelgemeenten. Om het zoekverkeer in het stadscentrum verder te verbeteren investeert de stad in digitale borden die automobilisten vanaf de rand van de stad naar de verschillende parkings moet leiden. Op die manier zal onze binnenstad beter leesbaar worden voor de automobilist en de bezoekers aan onze stad. De gemeenteraad van maandag 20 december gaf hiervoor groen licht.

De hoofdstad van Haspengouw, zet volop in op haar mobiliteitsbeleid. Er zijn de voorbije jaren reeds diverse stappen gezet. Maar de mobiliteit in onze stad staat voor een aantal grote uitdagingen. Om de verkeerscirculatie en de mobiliteit in de binnenstad te verbeteren, gaat de stad Sint-Truiden over tot de aankoop van een hypermodern parkeerbegeleidingssysteem. Via digitale borden worden automobilisten in de toekomt automatisch naar de parking van hun voorkeur afgeleid.

Digitale borden
“Onze historische binnenstad met lokale handelaars, horeca en diverse voorzieningen, het ziekenhuis, de zorginstellingen, …, trekt een zeer divers publiek aan. Mensen verplaatsen zich vanuit de ruime omgeving naar Sint-Truiden. Een efficiënte geleiding van bezoekers naar een degelijke en beschikbare parkeerplaats veraangenaamt een bezoek aan onze stad en vermijdt zoekverkeer doorheen de binnenstad. Om dit efficiënt te organiseren willen we investeren in een systeem van parkeergeleiding waarbij 19 dynamische borden de automobilisten leiden naar een parking. Vanaf de invalswegen zullen ze geïnformeerd worden over de beschikbaarheid van vrije parkeerplaatsen op vijf grote parkings. ”, legt burgmeester Veerle Heeren uit.

Samenwerking met S-Lim
“De digitale borden die dit systeem ondersteunen, zullen geplaatst worden in samenwerking met S-Lim, de coöperatieve vennootschap, die op Limburgse schaal streeft naar een kostenefficiënte uitrol van slimme toepassingen voor aangesloten steden en gemeenten. Het lokaal bestuur van Sint-Truiden is vertegenwoordigd in S-Lim en sloot er specifiek voor de uitbouw van een dynamisch verkeersmanagementsysteem twee jaar geleden al een kaderovereenkomst mee af. De investering in de digitale borden kost 1.109.461 euro en wordt deels bekostigd met de verrekeningsrechten die de stad heeft als aandeelhouder binnen S-Lim. De borden zouden In het najaar van 2022 Operationeel moeten zijn.