Nieuwe belevingsruimte in Abdij-internaat

De oude speelgang van het Abdij-internaat, Hasp-O Centrum, was negen maanden lang afgesloten voor de internen en is intussen omgetuned tot een gloednieuwe belevingsruimte.

De Franstalige laatstejaarsstudent Martin vertelt hoe de internen betrokken werden bij de verbouwingen: ‘Het is goed dat ze de keuze maakten om te vernieuwen. Wij hebben ook onze mening  mogen geven. Zo kwamen er op onze vraag een paar technologische nieuwigheden, zoals een ruimte waar we op de PlayStation kunnen spelen en de USB-poorten om onze smartphones en tablets op te laden. Vroeger kon je alleen tv kijken, nu kan je gamen, Netflix kijken of je laptop gebruiken. Je hebt in deze ruimte veel meer kansen om mensen te ontmoeten, terwijl sommigen vroeger wel eens in hun kamer bleven.’ 

Eindeloos veel mogelijkheden

 

Ook Félicitée, Laure, Emilie-Rosa en Noémie zijn tijdens het vieruurtje enthousiast: ‘We zijn heel blij met deze nieuwe ruimte: vergeleken met vroeger zijn er nu heel veel zitplaatsen. Hier kunnen we ’s avonds gezellig samen zitten babbelen of een film kijken. We voelen ons hier zeker thuis.’ Lenka poseerde met plezier in één van de gezellige zithoekjes.

 

Opvoeder Simon Brugmans was van in het begin betrokken bij de renovatieplannen: ‘Ons internaatsteam is ervan overtuigd dat een update van de infrastructuur ons in staat zal stellen om pedagogisch nog verder door te groeien. Deze moderne inrichting biedt eindeloos veel mogelijkheden tot meer contacten, kringgesprekken en creatieve activiteiten. Zo kan het kleine podium dienen voor een karaokeavond, maar ook voor het maken van TikTok-filmpjes. De verrijdbare, doorzichtige haard die gepland staat, zal ongetwijfeld voor een gezellige, huiselijke sfeer zorgen. Bovendien kunnen onze internen nu gebruik maken van een crearuimte, een game-arena, een chillruimte, een bibliotheek met speleotheek én kledingbib en een lockerruimte, waar bagage veilig opgeborgen kan worden.

 

De internen schoven graag aan tafel voor een feestelijk vieruurtje in aanwezigheid van mevrouw Anja Dingenen, directeur internaten van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen: ‘Ik bezoek vaak internaten in Vlaanderen en er is duidelijk een evolutie aan de gang: de inrichting van een modern internaat moet eigentijds zijn. De nieuwe infrastructuur biedt zoveel meer mogelijkheden en kansen aan jongeren die een tweede thuis nodig hebben. De inrichting is goed doordacht, zo wordt er gewerkt met kleurrijke, modulaire meubelstukken die verplaatst kunnen worden als daar nood aan is. De planten brengen dan weer leven in de brouwerij.’ 

 

Topscore van de onderwijsinspectie

De renovaties zijn het gevolg van de verwachtingen die de overheid in 2018 publiceerde in het Referentiekader voor Internaatskwaliteit (RIK). Hoewel dit document nog geen verplichtingen oplegde, ging het internaatsteam er al snel mee aan de slag. Eind september controleerde de onderwijsinspectie het Abdij-Internaat al op het vlak van hygiëne, bewoonbaarheid en veiligheid. Voor elk van deze aspecten behaalden ze een zeer goede beoordeling die volgens het verslag niet alleen ‘de verwachting overstijgt’, maar ook ‘andere internaten kan inspireren’. Opvoeder Simon Brugmans: ‘Ouders vertrouwen ons hun dierbaarste schat toe. Hun welzijn en veiligheid zijn vanzelfsprekend onze topprioriteit.’