Truineer Nieuws melden?

‘Sociaal Wonen Nieuw Sint-Truiden’ een eeuw jong

Sociaal Wonen Nieuw Sint-Truiden viert zijn 100-jarig bestaan. Er staat heel wat op stapel, ook volgend jaar nog. Al wordt het een viering met een lach en een traan. Want alle lokale ‘sociale woonmaatschappijen” zullen binnen enkele jaren opgaan in die ene ‘Limburgse Woonmaatschappij’.

Oudste Limburgse huisvestingsmaatschappij wordt 100 jaar

Exact 100 jaar geleden werd in Limburg een eerste sociale huisvestingsmaatschappij opgericht. Op 7 oktober 1921 werden onder het waakzame oog van de E.H. Lambertus Van Oost, pastoor van de parochie Sint-Pieter (en eerste voorzitter van de maatschappij), in Sint-Truiden de statuten ondertekend. Er werd gestart met de bouw van 216 woningen, een tuinwijk die de naam Nieuw Sint-Truiden kreeg en waarnaar de huisvestingsmaatschappij ook vernoemd werd tot op vandaag. Lange tijd werden er enkel woningen gebouwd in Sint-Truiden. In 1993 kwamen daar de gemeenten Gingelom en Nieuwerkerken bij.

Projecten

Ondertussen worden er door Nieuw Sint-Truiden 1618 woningen verhuurd, maar de woonnood is nog steeds groot. Er staan 1.348 mensen op de wachtlijst. Directeur Daniëlle Starren geeft aan dat Nieuw Sint-Truiden dan ook blijft investeren. ‘Op dit moment leggen we de laatste hand aan een project in Nieuwerkerken met 17 appartementen en in Gingelom zijn we bezig met de bouw van 12 appartementen. Daarnaast worden er in Sint-Truiden 165 woningen grondig gerenoveerd, verspreid over 4 fasen. Aan de Montenakenweg komen ook nog 10 bijkomende woningen onder andere om jongeren voor te bereiden om zelfstandig te gaan wonen, dit in samenwerking met de vzw’s Vistha en ‘t Heft. Hiervoor krijgen we ook steun van de provincie Limburg voor innoverende projecten.’

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Feestjaar

Vandaag worden de kaarsjes letterlijk uitgeblazen en starten de feestelijkheden. Er is een feestlogo dat zal worden gebruikt in alle communicatie en overal zichtbaar in het straatbeeld. Het feestlogo bevat een ludieke knipoog doordat de “dakjes” van het logo van Nieuw Sint-Truiden feestvierende mannetjes worden.

Sociale media en huurderskrant

Via #100jaar NST kan vanaf nu iedereen Nieuw Sint-Truiden volgen op Instagram en facebook, waar men op de hoogte wordt gebracht van alle festiviteiten. Ook zal hier algemene informatie worden gedeeld.

Niet alleen op sociale media kan men alles terugvinden, ook zal vanaf nu elke huurder een huurderskrantje in de bus krijgen (de NieuwSkranT). De eerste editie bevat onder andere een interview met huurder Martha, die net als Nieuw Sint-Truiden 100 jaar is geworden én de aankondiging van een groot feest voor alle huurders, volgend jaar september. 

Kan een afbeelding zijn van ‎Eveline Kevers en Remy En Daniëlle Lamens-Starren, auto, buitenshuis en ‎, met de tekst ‎1 II بنا 100 jaar wonen nieuw sociaal sint-truiden‎‎‎

Wat brengt de toekomst?

Zoals aangekondigd zal er één grote Limburgse woonmaatschappij worden gevormd, waardoor dit feestjaar tegelijkertijd een afscheidsjaar wordt voor Nieuw Sint-Truiden.

Voorzitter Eveline Kevers geeft aan dat dit een grote uitdaging wordt. ‘Via een centrale werking zal deskundigheid worden samengebracht, via een decentrale werking zal de nabijheid bij de burgers gegarandeerd blijven. De eerste gesprekken zijn gestart en de toekomst zal uitwijzen hoe hieraan invulling zal worden gegeven.’