Omruilactie voor afvalzakken

Vanaf 1 januari mag je blauwe pmd-zak met zwart treklint en de bordeaux huisvuilzak niet meer gebruiken. Vanaf 1 december 2021 tot en met 31 maart 2022 kan je volledige rollen oude zakken wel nog omruilen voor nieuwe.

Vanaf 1 januari 2022 mag je oude afvalzakken niet langer gebruiken. Het gaat om de blauwe pmd zak met zwart treklint en de bordeaux huisvuilzak. Een nieuwe Vlaamse wetgeving bepaalt dat alle afvalzakken vanaf dan voor 80% uit gerecycleerd materiaal moeten bestaan. Omdat de blauwe zak met zwart lint en de bordeau huisvuilzak hier niet aan voldoen, worden ze vanaf volgend jaar dan niet langer aanvaard. Vanaf 2022 worden enkel de blauwe pmd-zak met wit treklint en de grijze huisvuilzak nog aangenomen. Vanaf 1 december 2021 tot en met 31 maart 2022 kunnen inwoners volledige rollen oude zakken omruilen voor nieuwe rollen. Losse oude zakken kunnen niet worden ingeruild, maar mogen buitengezet worden tot en met 31 december 2021.

“Samen met andere steden en gemeenten heb ik er bij Limburg.net voor geijverd dat er een oplossing zou komen voor alle mensen die thuis nog volle rollen afvalzakken hebben liggen. Het maakt ons blij dat aan die vraag gehoor is gegeven. Vanaf 1 december kunnen alle Truienaars terecht in het stadskantoor in de Kazernestraat 13 om die rollen om te ruilen tegen een gelijkaardige rol. Ook niet onbelangrijk: met de oude zakken kan je volgend jaar ook niet terecht op het containerpark want ook daar gelden de nieuwe regels,” vertelt schepen van Huisvuil Ingrid Kempeneers.