Truineer Nieuws melden?

Koninklijke Kunstkring viert 90 jaar

De Koninklijke Kunstkring bestaat 90 jaar. En dat zal iedereen geweten hebben. Het feestjaar wordt gestart op 3 december as. met de expo ‘Punt’. Elke maand volgt daarna een speciale activiteit. Wij gingen even grasduinen in de geschiedenis.

De stichtingsvergadering van de toenmalige ‘Sint-Truidense Kunstkring’ vond plaats in het lokaal Capucienenbaard. De zeven jonge kustenaars -de oudste was toen 22- verkozen Henri Gielen tot voorzitter. Ri Coëme was met zijn 16 de jongste. Stonden mee aan de wieg: Oscar Bronckaers, Ri Coëme, Hendrik Prijs, Jules Lenaerts, Henri Rousset en Georges Lenaerts.

Kan een afbeelding zijn van 5 mensen en staande mensen

 Op de foto van lnr. en eerst staande: Oscar Bronckaers, Ri Coëme, Hendrik Prijs, Jules Lenaerts, Henri Rousset en Georges Lenaerts.

De groep verzamelde wekelijks om samen te discussiëren en te schilderen. De vereniging had echter één uitgesproken doel, lezen we in de annalen: “de kunst in Sint-truiden tot ontwikkeling te brengen.” Amper zes maanden later opende de eerste tentoonstelling. Cijfers daarvan zijn ook gekend: 850 bezoekers en 8 verkochte werken.

In de jaren nadien ontstond de traditie van groepstentoonstellingen rond Pasen. Coëme ontwierp steevast de affiches om dit evenement aan te kondigen. Er werden ook sprekers uitgenodigd, zoals Huib Hoste. En al snel werd de groep uitgebreid. In 1934 werd dan een eigen pand gevonden, toen nog in de vervallen onderverdieping van een huis in de Ursulinenstraat. Daar werden ook expo’s georganiseerd. Later kon de Kunstkring het pand ‘De Zoutkist’ verwerven via E/H. Trudo Govaerts.

Dat was geen toeval. Want er was een band tussen de kring en E.H. Govaerts. Die werd in 1905 in Sint-Truiden  geboren. In 1931 werd hij priester gewijd. Hij volgde kunstonderwijs aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Sint-Truiden en werd leraar in Stavelot. Via zijn vriend Jozef Tysmans kwam hij in contact met de Koninklijke Kunstkring en werd er ook lid van. Hij bezat ook enkele huisjes op “De Vest” en schonk één daarvan in 1939 aan de Kunstkring om er tentoonstellingen te organiseren. De Zoutkist dus.

.

 

Kan een afbeelding zijn van 8 mensen

Op de foto van lnr. en eerst staande: Jos De Greef, Piet Vanmechelen, Oscar Bronckaers, Lambert Lemmens, Clément Smets, Georges Lenaerts, Henri Gielen, Henri Rousset en Ri Coëme.

De Zoutkist verder voorstellen hoeft niet meer. Het pand staat synoniem met kunst en cultuur. Wie in Sint-Truiden over cultuur spreekt, kan niet om de Kunstkring en de Zoutkist heen. Van Tot 1970 was deze plek letterlijk en figuurlijk het ‘Cultureel Centrum’ van Sint-Truiden. Maar ook nadien was en is het zeker nog altijd de plek waar nieuwe ideeën en invullingen rond kunst worden gestimuleerd.

Meer info via: https://www.koninklijkekunstkring.be/

De expo ‘Punt’ naar aanleiding van het 90-jarig bestaan start op vrijdag 3 december 2021 om 19.30 uur. Curatoren zijn Patrik  De Wolf, rik Walschot en Magina Sioulants.

Openingsuren

  • Zaterdag 4/11/18 december van 14 tot 18 uur
  • Zondagen 5/12/19 december van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur

Zoutkist Tiensevest 25, 3800 Sint-Truiden