Truineer Nieuws melden?

Vrouwen boven in fotowedstrijd Keizerlijke Commanderie

De vijfde editie van de fotowedstrijd ‘Fruitige Beelden’ van de Keizerlijke Commanderie was een voltreffer. Maar opvallend, het zijn allemaal vrouwen die aan het langste eind trokken. Zo ging de publieksprijs naar Katty Vandormael, hier op de foto, uit Brustem.

De vijfde fotowedstrijd van de Keizerlijke Commanderie kent de winnaars

Voor de vijfde keer al organiseerde de Keizerlijke Commanderie een fotowedstrijd “Fruitige Beelden” met uiteraard het inlands fruit als onderwerp en voorwerp.

Voorzitter Grootmaarschalk Jos Lacroix heette de aanwezigen op deze prijsuitreiking hartelijk welkom. “Met de jaren zien we de kwaliteit stijgen. Niet alleen van beroeps- of gevorderde amateurfotografen, maar zelfs van leken. De winnaar van de publieksprijs heeft bijvoorbeeld haar foto genomen met haar gsm, zonder bewerking. Dat zou meer mensen ertoe moeten aanmoedigen om deel te nemen aan onze laagdrempelige wedstrijd met een onderwerp zonder kapsones: het fruit”, zegde hij.

Het was burgemeester Veerle Heeren die de prijzen bekendmaakte en uitreikte. Fotografie is een diverse kunstvorm, daarom klasseerde de beroepsjury de foto’s in vier categorieën: studio-opnames en buitenopnames, telkens met twee onderverdelingen, fototechnisch en promotioneel. Bovendien mochten de bezoekers aan de tentoonstelling hun favoriet aanduiden voor de publieksprijs.

Burgemeester Heeren loofde het werk van de Keizerlijke Commanderie om steeds in de bres te staan voor Sint-Truiden, Haspengouw en het fruit. Een vijftigtal prachtige foto’s was het resultaat van deze wedstrijd, foto’s die ook bruikbaar zijn voor de stadspublicaties.

Opvallend was de vaststelling dat de vijf prijswinnaars allemaal vrouwen waren. De publieksprijs ging naar Katty Vandormael uit Brustem met “Kersenpracht in al zijn eenvoud”. De prijzen voor buitenopnames waren voor Evelien Dekens uit Sint-Truiden (promotioneel) en Patricia Verburg uit Grand-Hallet (fototechnisch). Bij de studio-opnames waren de laureaten Veerle Houbrechts uit Sint-Joris-Winge (promotioneel) met “Strawberry pleasure” en Mieke Engelbosch uit Attenhoven (fototechnisch) met “Puur genot”.

De fototentoonstelling vond voor het eerst plaats in Cultuurcafé de Fwajee en kon rekenen op heel wat belangstelling.