Truineer Nieuws melden?

2024: universele lader voor smartphones

Vandaag zal de Europese Commissie een wetsvoorstel presenteren om één gemeenschappelijke oplader voor mobiele telefoons en andere draagbare elektronische apparaten in te voeren tegen 2024. Hilde Vautmans, die de Commissie vorig jaar nog opriep tot het invoeren van een universele lader, reageert enthousiast.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): “De invoering van een universele lader is al jaar en dag een eis van het Europees Parlement. De Commissie erkent al langer de nood van zo’n lader, maar wou de bedrijven in eerste instantie zelf stimuleren om zo’n lader te ontwikkelen. Dat was duidelijk geen succes en daarom hebben we vorig jaar aan de alarmbel getrokken en de druk op de Commissie verhoogd. Mét resultaat, want vandaag komen onze liberale commissarissen Vestager en Breton eindelijk met een concreet voorstel om tegen 2024 een universele lader in te voeren in de EU. Niet alleen is de huidige overvloed aan verschillende laders bijzonder onpraktisch, bovendien zorgen oude opladers jaarlijks voor meer dan 51 000 ton elektronisch afval.”

De Commissie zal een oplader met USB-C aansluiting voorstellen als standaardlader.

“Voor mij is het belangrijk dat er één universale lader komt die overal dezelfde kwaliteit heeft, maar zonder dat dit voorstel daarbij de technologische vooruitgang en innovatie belemmert. Bovendien mogen consumenten niet langer verplicht worden om bij elk nieuw toestel nieuwe laders te moeten aankopen. Uit de eerste berichten blijkt dat de Commissie hier gevolg aan zal geven, zodat smartphones of andere apparaten ook zonder oplader gekocht kunnen worden. Dat is een bijzonder goede zaak voor de consument én het milieu”, besluit Vautmans.