Zondag KVK Tienen-RAS Jodoigne op Stayen: een interview vooraf

Zondag derby op Stayen, niet tussen STVV en Genk, maar tussen KVK Tienen en de kanaries uit Jodoigne in de vijfde ronde van de Croky Cup. Wij gingen bij betrokkenen een keer peilen. Opvallend. Beide clubs organiseren hun verplaatsing voor de fans samen, met de trein. Een primeur en een unicum.

Verbondenheid tussen beide clubs en steden
KVK Tienen bekert verder en ontmoet nu zondag RAS Jodoigne op Stayen. Een onvervalste suikerbietenderby met een aantal bekenden uit het Tiense voetbalverleden, zo kan je de wedstrijd van zondag (16u-Stayen) het best omschrijven. KVK en RAS, op de Chaussée de Tirlemont, liggen exact 11km van elkaar. Al sinds de loting stond deze match aangekruist in beider agenda. Door de natuurramp van eind juli kan de match niet plaatsvinden in het Bergéstadion, maar wel op Stayen. Peter Denruyter van KVK: ““Tussen Tienen en Geldenaken (Jodoigne) is er altijd een natuurlijke flow geweest. Vroeger kwam heel Geldenaken naar de winkels in het Tiense. Dat is nu veel minder want Jodoigne is gegroeid tot een fijne stad net over de taalgrens. Maar op één of andere manier blijft er een verbondenheid met onze Waalse vrienden. We zien dat bij KVK onder andere in de jeugd waar er een grote instroom van spelertjes is uit Waals-Brabant. En dan zijn er ook een aantal oude bekenden van het Tiense voetbal die ondertussen RAS hebben uitgebouwd tot een stabiele club.”
La magie de la Coupe

Voorzitter Winnepenninckx van RAS was in een ver verleden in Tienen aan de slag bij o.a. FC Tienen. De oudere supporters zullen zich die passage nog wel herinneren
Ondertussen is Jodoigne in een paar jaar tijd vanuit het provinciale voetbal opgeklommen tot 3de nationale in Wallonië. In de vorige ronde werd 2de amateurclub Gullegem uitgeschakeld.
Beide supportersgroepen kennen elkaar goed en zorgen meteen voor een bekerprimeur. David Degent van KVK V-Side: “Tussen de KVK V-side en de supportersclub van Jodoigne is de verstandhouding prima. De meeste gasten kennen elkaar. KVK mensen gaan al eens kijken in Geldenaken en omgekeerd. Voor de bekerwedstrijd gaan we iets doen wat je nergens ziet: we gaan samen de verplaatsing naar Stayen organiseren. Beide supporterskernen spreken af in café Het Hoekske in Tienen om 13u en gaan samen met de trein naar St Truiden. “

Nog opvallend, de roepnaam van de RAS is toevallig ook de “kanaries”. En zo komen alle puzzelstukken samen. De suikerbietendeby wordt zondag gespeeld op het veld van de grote kanaries door KVK tegen de Waalse “Canaries”. Afspraak om 16u…of zoals onze Waalse collega’s zeggen: « La magie de la coupe de Belgique, ouvre l’apétit….. »