Afgelopen nacht: vallende sterren

Afgelopen nacht ontsnapte niks, maar dan ook niks, aan het oog en de lens van onze fotograaf Tony Tachelet. Dus ook deze vallende sterren niet, gefotografeerd rond 3.45 uur boven onze gemeente.

© Tony Tachelet
Afgelopen nacht 3u45.
De Perseïden.
De Perseïden zijn een jaarlijks weerkerend fenomeen en ze worden veroorzaakt doordat de aarde de baan van de komeet 109P/Swift-Tuttle kruist. Dat begint op 17 juli en het duurt tot 24 augustus, en er zijn duidelijk meer meteoren te zien van 8 tot 18 augustus.
De piek vindt meestal in de nacht van 12 op 13 augustus plaats en ook dit jaar was dat het geval. In de baan van de komeet bevindt zich een wolk van stofdeeltjes die door de komeet zijn uitgestoten en daarvan komen er heel wat terecht in de dampkring van de aarde. De deeltjes, die meteoroïden genoemd worden, hebben een snelheid van zo’n 60 kilometer per seconde – meer dan 200.000 kilometer per uur – en ze verhitten door de wrijving met de lucht, door te botsen met moleculen in de atmosfeer.
Dat is zichtbaar als een lichtspoor, dat zowel veroorzaakt wordt door het gloeiende object zelf als door het spoor van gloeiende deeltjes die het achter zich laat.
Het volledig artikel via onderstaande link.
(Bron VRT)