Truineer Nieuws melden?

Ronde Tafel schenkt 10.623 aan zorgproject Bindkracht

De Ronde Tafel Sint-Truiden schenkt een bedrag van 10.623 euro aan Bindkracht. Die vzw is gevestigd in Landen en levert een woon- en zorgomgeving aan mensen met een zware verstandelijke en/of fysieke beperking.

Het concept van Bindkracht bestaat uit één huis, waar een 12-tal andersvaliden kunnen samenwonen. De bedoeling is dat de bewoners er samen oud en gelukkig kunnen worden. Ze versterken mekaar en er worden initiatieven genomen om contact en integratie met de maatschappij te bewaren, waar dat absoluut niet voor elke inwoner vanzelfsprekend is. Centraal staan solidariteit en maatgericht werken, waarbij naast een deskundige personeelsploeg eveneens het persoonlijke netwerk en vrijwilligers sterk betrokken worden.

15000 Vlaamse andervaliden krijgen niet waar ze recht op hebben

De bezieler van het project is Nadia Quintens, die als moeder van een kind met een zware verstandelijke beperking de schrijnende nood aan oplossingen zelf heeft ervaren: “We zien vandaag dat er in Vlaanderen 15.000 andersvaliden niet het zorgbudget krijgen waar zij recht op hebben. Dat maakt het als ouder, los van de mentale druk, echt niet gemakkelijk aangezien ze voor hun kind geen enkele opvang kunnen inkopen. Hier bij vzw Bindkracht creëren we een omgeving waar onze kinderen zo goed mogelijk kunnen aarden. En dat maakt het voor de ouders ook draaglijker. Van onze 12 bewoners zijn er nog steeds 4 die helemaal geen zorgbudget ontvangen, waar ze wel recht op  hebben. Daarom moeten we jaarlijks wij op zoek naar steun en solidariteit van verschillende personen en projecten. Voorlopig slagen we daar redelijk in op onze eigen manier en dat betekent dat we ons huis ook kunnen uitbreiden met de juiste faciliteiten. De donatie van de Ronde Tafel Sint-Truiden zal worden aangewend voor het plaatsen van een zonnewering boven ons terras. Deze staat er net op tijd voor de warme zomerdagen in juli, zodat we met onze bewoners ook op deze dagen van ons terras kunnen gebruik maken. Dat maakt voor onze andersvaliden een wezenlijk verschil.”

 

Het verhaal achter Bindkracht is pakkend en intens

“Het verhaal van vzw Bindkracht is zodanig pakkend en intens. We zijn ervan overtuigd dat onze steun hier broodnodig is, en dat die ook zinvol wordt besteed. De hoop en dank in de ogen van deze mensen geeft ons de motivatie om ons blijvend in te zetten voor dergelijke lokale initiatieven. Dit is nu het tweede jaar op rij dat we een schenking doen aan Bindkracht. Uiteraard gaan we de komende jaren ook naar andere initiatieven kijken. Maar bij de overhandiging van onze vorige schenking zijn we zodanig emotioneel geraakt door de prangende nood aan steun hier. En de mensen hebben het hier effectief extra moeilijk gehad door corona. Denk maar aan alle extra kosten van verbruiksmaterialen en de praktische haalbaarheid van social distancing in de zorg voor andersvaliden. Het heeft met de hele lockdown scenario’s in de eerste helft van 2021 wel even geduurd vooraleer we hier onze schenking hebben kunnen doen aan Bindkracht. Als vereniging zijn we vooral blij dat we in dit corona-tijdperk toch voor continuïteit hebben kunnen zorgen in het gegeven van fundraising. Normaal staan onze acties en events garant voor een unieke beleving met een hoge sociale en maatschappelijke factor. We hebben in 2020 uiteraard naar een alternatief moeten zoeken. Dat hebben we met een succesvolle huis-aan-huis champagne-verkoop gedurende het eindejaar absoluut bereikt. Maar we kijken er toch naar uit om mensen terug fysiek samen te kunnen brengen. We bekijken alvast de mogelijkheden om aankomend eindejaar onze vaste waarde Champagne 4 Charity terug te organiseren. We hebben wel gemerkt dat de mensen thuis toch ook wel wat champagne consumeren in deze periode. Idealiter hopen we dus om eind 2021 een fysiek event te koppelen aan een champagne-verkoop. Zo kunnen we inkomsten voor goede doelen maximaliseren.”, vertelt Stefan Vanden Eynde, voorzitter van de Ronde Tafel Sint-Truiden.

Meer informatie over vzw Bindkracht via www.vzwbindkracht.be.
Volg de opkomende events en acties van de Ronde Tafel Sint-Truiden op www.facebook.be/rt93.