Truineer Nieuws melden?

Hedendaagse kunst in de Begijnhofkerk

 
Acht Limburgse academies, waaronder de Academie Haspengouw, laten hedendaagse kunst flirten met het historische interieur van de Begijnhofkerk in Sint-Truiden. Soms uitdagend monumentaal, dan weer ingetogen en fragiel. Zeker een bezoek waard!

Op een steenworp van de Grote Markt ligt een andere toeristische trekpleister van Sint-Truiden: de Begijnhofkerk. Acht academies: Academie Haspengouw, Academie Hasselt, Academie Heusden-Zolder, GA voor Kunst Genk, Kunstacademie Maasmechelen, Kunstacademie Noord-Limburg, Kunstkoepel Bilzen en Pentagoon Academies Tongeren, gaan de uitdaging aan om in dit uniek stukje werelderfgoed hedendaagse kunst binnen te brengen.

Unieke locatie

“De Begijnhofkerk is een unieke locatie voor deze tentoonstelling. Het beschermde monument is beperkt in presentatiemogelijkheden. Vanuit respect voor het historische gebouw en de restauratie ervan is het onmogelijk kunstwerken aan de muren te bevestigen. De tentoonstellingsruimte bepaalt hierdoor voor een groot stuk de selectie van de kunstwerken: monumentaal werk ten opzichte van de grootse ruimte of net de integratie van kleine gedetailleerde werken in relatie met details in de architectuur,” vertelt schepen van Kunstonderwijs Jurgen Reniers.

Brede artistieke expertise

“De ongeveer tweehonderd gepresenteerde kunstwerken tonen een waaier aan disciplines en stijlen. In de acht academies werken schilders, beeldhouwers, keramisten, tekenaars, grafici, industrieel vormgevers, juweelontwerpers, grafisch vormgevers, animatoren, illustratoren, fotografen, glaskunstenaars, etc. Deze expo geeft een fraai overzicht van de brede artistieke expertise die de Limburgse academies in huis hebben,” zegt schepen van Kunstonderwijs Jurgen Reniers.

Je kan de tentoonstelling bezichtigen van 8 juli t.e.m. 29 augustus 2021 in de Begijnhofkerk Sint-Agnes, Begijnhof 25/33, Sint-Truiden. Elke weekdag van 10u tot 12u30 en van 13u30 tot 17u, in het weekend van 13u30 tot 17u. Gratis toegang met registratie ivm corona.