Truineer Nieuws melden?

Archeologische vondsten naar GAZOdepot

Om haar waardevolle schatten deskundig te bewaren en te ontsluiten heeft de stad in het GAZO-complex een ruimte uitgerust voor het correct stockeren van archeologische vondsten. De Vlaamse overheid heeft het GAZOdepot trouwens al officieel erkend als onroerenderfgoeddepot

Sint-Truiden heeft een schat aan erfgoed dat op een correcte en gecontroleerde manier moet worden bewaard. In het onroerenderfgoeddepot GAZO worden onroerend erfgoedobjecten kwalitatief en duurzaam bewaard volgens de Code van Goede Praktijk voor archeologie. Het depot staat niet alleen open voor waardevolle archeologische artefacten uit Sint-Truiden, maar ook voor onroerend erfgoedobjecten uit Alken, Borgloon, Gingelom en Heers.

 “We zijn erg blij met deze erkenning van de Vlaamse overheid. Als enige erkende onroerenderfgoeddepot in Limburg zijn we een pionier. In het depot wordt het verleden van onze stad in de allerbeste omstandigheden bewaard voor de toekomst. Het depot is toegankelijk voor publiek en alle geïnteresseerden kunnen er terecht voor advies en ondersteuning rond het bewaren van archeologische vondsten. Om het depot en zijn werking verder uit te breiden is er nog een subsidieaanvraag lopende,” licht burgemeester waarnemend Jelle Engelbosch toe.

Individuele- en groepsbezoeken zijn mogelijk na afspraak. Voor meer info of het maken van een afspraak, kan je mailen naar info.gazodepot@sint-truiden.be.