Truineer Nieuws melden?

Akker-Doe-Dag voor scholen en fietsroute voor kinderen

Om kinderen kennis te laten maken met de boeiende wereld van het akkerlandschap, lanceerde de stad Sint-Truiden samen met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en de Landelijke Gilden van de Boerenbond de akker-doe-dag in de klas voor scholen. Daarnaast is er ook een ‘Biodivers van Akker tot Bakker’-fietsroute ontwikkeld voor het grote publiek.

Sint-Truiden wil in het kader van het LEADER-project ‘Biodivers van Akker tot Bakker’ natuur en landbouw verbinden. Tijdens de akker-doe-dag mogen de kinderen van het basisonderwijs de handen uit de mouwen steken. In totaal zullen 17 klassen uit 7 verschillende scholen deelnemen aan de akker-doe-dagen.

“Het is belangrijk dat kinderen leren over de natuur, want zij moeten er straks zorg voor dragen. Vandaag hebben de leerlingen bloemrijke kruiden gezaaid, ze leerden de veldleeuwerik en geelgors beter kennen en werden molenaar of bakker. Daarnaast ontdekten ze ook hoeveel verschillende planten, insecten en vogels er leven in de landbouwvelden”, zegt schepen van landbouw Hilde Vautmans.

“Aan alle eindproducten gaat een proces vooraf, vaak start dat in het veld. Er is geen brood zonder graan, toch staan onze kinderen daar niet altijd bij stil. Vandaar dat we samen met onze partners deze akker-doe-dagen organiseren. Op een toffe en laagdrempelige manier maken kinderen kennis met de landbouwsector en alles wat er gebeurt, leeft en groeit op onze akkers. De reacties en het enthousiasme van de kinderen zijn super. We hopen dat we ze hiermee de liefde voor de landbouw en de lokale producent hebben meegegeven”, vertelt schepen van landbouw Hilde Vautmans.

Fietsroute ‘Biodivers van Akker tot Bakker’

Naast een educatief pakket voor leerlingen is er binnen het LEADER-project ‘Biodivers van Akker tot Bakker’ een gelijknamige fietsroute ontwikkeld voor het grote publiek. Op de fietsroute kom je verschillende belevingselementen rond akkerbouw tegen en maak je kennis met het verhaal van ruisend graan tot ovenvers brood. De thematische fietsroute langs korteketenproducenten krijgt permanent een plaats in het fietsbelevingsaanbod van Sint-Truiden. Tijdens de inhuldiging, op zaterdag 19 juni tussen 14u en 17u, worden er langs de fietsroute ook tal van activiteiten georganiseerd.

“Tijdens de fietsroute merk je hoe landbouw en natuur elkaar wederzijds beïnvloeden en samenwerken. Mensen worden zich meer bewust van de weg die het eten op hun bord heeft afgelegd en wat ze zelf als fietser kunnen doen. Denk maar aan de aankoop van lokale producten. Uiteindelijk willen we onze akkers en alle plant- en diersoorten die er leven koesteren. Daarom investeren we ook in de toekomst in duurzame landbouw”, aldus nog schepen van landbouw Hilde Vautmans.

Leerkrachten die interesse hebben in het draaiboek voor de akker-doe-dag, kunnen het opvragen via info@rlhv.be. Alle filmpjes kunnen bekeken worden via http://www.rlhv.be/akkerdoedag

De fietsroute ‘Biodivers van Akker tot Bakker’ vertrekt in het centrum van Sint-Truiden, aan knooppunt 135. Bij de dienst Toerisme van Sint-Truiden en Gingelom kan je het fietsrouteboekje gratis krijgen. Je vindt de route ook online via http://www.rlhv.be/van-akker-tot-bakker .