Truineer Nieuws melden?

Truiense slachtoffers Nazi Razzia herdacht

Vandaag herdenken we de Nazi Razzia. In de nacht van 24 op 25 mei 1943 werden 62 leden van het verzet opgepakt en naar Breendonk afgevoerd .

Roger Rutten, ex-leraar aan de Normaalschool Bokrijk en ex-docent aan de Katholieke Hogeschool Limburg, schreef er een boek over en kreeg daarvoor de Prijs Luitenant Gérard Willemot 2015. Kort het verhaal.

In de nacht van 24 op 25 mei 1943 hield de nazibezetter een razzia in Sint-Truiden. Drieënzestig verzetsmensen werden brutaal van hun bed gelicht. Autobussen vol gearresteerden vertrokken van de Markt naar het kamp van Breendonk. Voor velen van hen het begin van een dodelijke lijdensweg. Zo wilden de nazi’s het het verzet de kop indrukken. Sint-Truiden had een SS’er als burgemeester en met een SS-eenheid op het naburige vliegveld van Brustem, ondervond het wat onderdrukking is.

De razzia was een climax. Want al vóór de oorlog had door nazisme gekleurd Vlaams nationalisme voor oplopende spanningen gezorgd. Maar hij was geen eindpunt. Roger Rutten brengt dit verhaal van collaboratie en verzet als geschiedschrijving van onderuit: verrassend, gedetailleerd, menselijk. Met de geweldenaar Jan Hendrik Morael van de SS en zijn vriendin inlichtingsagente Anna Prelogar, met spionne Yvonne Vanstraelen van het verzet, met Jan Brans, de hoofdredacteur van Volk en Staat, met Willy de Feldgendarm, met de broers-priesters Celis als moedige Jodenhelpers, en vele anderen. Het geheel groeit uit toe een monumentale oorlogsgeschiedenis.

(Bron: uitgeverij epo.be)

De nazirazzia van 25 mei 1943