Truineer Nieuws melden?

Provincie geeft slechte voorbeeld

Maai mei niet…. de campagne van Velt i.s.m. het weeklad Knack is een succes en wordt door heel wat gemeentebesturen gevolgd. Niet dus in het Provinciaal Domein Nieuwenhoven, zoals jullie op de foto zien. Waarom in mei niet maaien. Velt legt uit.

.

Velt zet samen met andere partners de schouders onder de campagne Maai Mei Niet van het Vlaams tijdschrift Knack. Het doel is simpel: zoveel mogelijk gazon ongemaaid laten en na een maand de opgekomen bloemen tellen.

Het belang van de campagne

Berichten over hitte en droogte volgen elkaar in een recordtempo op. De gevolgen van de klimaat- en milieucrisis worden steeds duidelijker. Heel wat diersoorten krijgen het moeilijk en verdwijnen. Wetenschappers becijferden dat er binnen 100 jaar geen insecten overblijven als we blijven voortdoen zoals vandaag. Wat vele mensen echter niet weten is dat hun tuin een belangrijke bijdrage kan leveren om deze desastreuze gevolgen in te perken. Tuinen beslaan in Vlaanderen zelfs 10% van het oppervlak. Dit is evenveel als het oppervlakte bos.

Waarom niets doen in mei alleen maar voordelen heeft

De campagne Maai Mei Niet roept op (een deel van) je gazon niet of minder te maaien in mei. Heel wat planten in je gras krijgen hierdoor de kans om te gaan bloeien. Zo leg je een rijkelijk buffet aan voor allerlei belangrijke beestjes, van bijen over kevers en vlinders tot hommels. Je kan tot wel 10 maal meer bijen aantrekken door niet elke week te maaien! Die extra insecten in je tuin lokken op hun beurt tal van vogels en zijn cruciaal voor onze biodiversiteit. Bovendien is langer gras beter bestand tegen de droogte en hitte. Én de bloemen tussen het gras zorgen ook nog eens voor geur en kleur in je tuin. Niets dan pluspunten dus: minder inspanning, toch meer voordelen.

(Bron: Velt)

Meet info: www.velt.be