Truineer Nieuws melden?

Heuglijk nieuws voor jongerenwerking Habbekrats

‘Het Klokhuis’, de uitvalsbasis van de jongerenwerking Habbekrats, mag zich vanaf voortaan OverKop-Huis noemen. Dat betekent voor dit welzijnswerk een subsidie van 45.000 euro per jaar en dit drie jaar lang.

In een OverKop-huis kunnen jongeren tot 25 jaar zonder verplichtingen binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar ze ook een luisterend oor kunnen vinden en beroep kunnen doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen.

De naam ‘OverKop’ werd door jongeren zelf bedacht en heeft een dubbele betekenis. Overkop gaan kan fijn zijn, maar kan ook betrekking hebben op ‘problemen in je hoofd’. Op deze cruciale momenten staan de Overkop-huizen en het online OverKop-platform voor hen klaar. Want het is ‘OK’ om je af en toe minder goed te voelen en het is vooral ‘OK’ om erover te praten. Het OverKop-huis zal daardoor ook inzetten op preventie, vroegdetectie, participatie en het doorbreken van taboes rond mentaal welbevinden.

OverKop-Werking in Sint-Truiden

‘Het Klokhuis’, de uitvalsbasis van de jongerenwerking Habbekrats, mag zich vanaf voortaan OverKop-Huis noemen.

“Als stadsbestuur zijn we heel blij dat we deze subsidie voor de komende jaren mogen ontvangen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren het zeer moeilijk hadden, en nog steeds hebben, tijdens de coronapandemie. Ze krijgen meer dan ooit te maken met gevoelens van eenzaamheid, verlies, angst,  armoede en verveling. Met de subsidie zal de OverKop-werking verder uitgebouwd op maat van jongeren. Het wordt een plaats waar ze altijd terecht kunnen voor professionele hulpverlening,” legt schepen van Jeugd Hilde Vautmans uit.

Laagdrempelige hulpverlening
Het OverKop-huis wordt een waardevolle aanvulling op de reeds bestaande Habbekratswerking in Sint-Truiden en zal ook aansluiting zoeken bij het bestaand jeugd(welzijns)werk. Daarbij worden jongeren zelf actief betrokken via participatie en co-creatie.

“Het OverKop-Huis wordt een veilige haven voor jongeren waar ze terecht kunnen met vragen of problemen. Jongeren kunnen er ook bij elkaar terecht. Op die manier wordt hun sociaal vangnet groter en kunnen ze sterker in hun schoenen staan. Het is een belangrijk project waarbij we oog hebben voor de levenskwaliteit van de jongeren in onze stad. We zijn ontzettend dankbaar dat Vlaams minister voor Welzijn en Gezondheid Wouter Beke, ons het vertrouwen heeft geschonken om een OverKop-Huis op te richten. Het CAW en de stad Sint-Truiden hebben samen een sterk dossier ingediend dat we nu kunnen uitrollen,” besluit burgemeester Veerle Heeren.