Truineer Nieuws melden?

Handen af van reeën, alsjeblieft

Verschillende dieren- en natuurorganisaties doen een oproep: “Handen af van reeën”, zeggen ze. Elk jaar opnieuw stellen ze immers vast dat jonge reeën gestreeld worden en zelfs mee naar huis worden genomen. Not done, natuurlijk. Onlangs was er zo nog een tussenkomst nodig in Aarschot. Een relaas.

Mededeling van het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder
We kunnen onze jaarlijkse ‘mei-boodschap’ blijkbaar niet vaak genoeg herhalen, want er zijn nog steeds mensen die jonge reeën strelen en zelfs mee naar huis nemen. Op zaterdag 1 mei haalden we in opdracht van de politie 2 pas geboren reeën af in Aarschot. Deze bambi’s terug in de natuur plaatsen en ze toevertrouwen aan de beste zorgen van de moeder was niet meer mogelijk. De vinder wist immers in de verste verte niet meer in welke buurt hij de 2 jonge reeën had gevonden.
De jonge reeën in het bos zagen er hulpeloos uit en er was geen moeder (zichtbaar) in de buurt. Daarom nam de vinder met de beste bedoelingen, de slechtste beslissing voor de diertjes!
Vandaar de levensbelangrijke boodschap: RAAK jonge reeën NOOIT AAN! Ze lijken wel hulpeloos, maar dat zijn ze niet en de bekommerde moeder is voor 99 % wél in de buurt. Je ziet deze gewoon meestal niet.
Mocht je toch twijfelen of een jonge ree in nood is of kinderen komen aangedragen met een jonge ree; geef het diertje dan geen enkele voeding en contacteer asap het Opvangcentrum à 011/ 43.70.89. Een medewerker komt vervolgens graag ter plaatse om de situatie in te schatten en te beslissen wat er wel of juist niet moet gebeuren.
Tot slot nog deze boodschap die eigenlijk voor alle jonge dieren geldt: !!! GEEF EEN JONGE REE NOOIT MELK !!!