Truineer Nieuws melden?

Bewezen: Pfizer en AZ beschermen ook tegen Indiase variant

Uitgeklaard: De vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca werken bijna net zo goed tegen de Indiase variant van het coronavirus als tegen de Britse variant. Dat blijkt uit een studie van Public Health England. Dat meldt Belga.

Volgens het onderzoek van de openbare gezondheidsdienst bleek het vaccin van Pfizer/BioNTech twee weken na de tweede dosis voor 88 procent doeltreffend tegen de ziekte die wordt veroorzaakt door de Indiase variant van het virus. Tegen de Britse variant is het vaccin voor 93 procent doeltreffend. Het vaccin van AstraZeneca bleek 60 procent doeltreffend, tegen 66 procent voor de Britse variant.
De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock bestempelde de resultaten van de studie als “baanbrekend”. De regering rekent immers op de vaccinatiecampagne om de bevolking te beschermen tegen een opmars van de Indiase variant, die aan de andere kant van het Kanaal dominant dreigt te worden en de versoepelingen van de coronamaatregelen in het gedrang zou kunnen brengen.
Drie weken na de eerste doses bleken beide vaccins echter wel nog maar voor 33 procent doeltreffend. Het toont volgens Hancock aan hoe belangrijk de tweede prik is. De Britten besloten het interval tussen de twee doses in te korten tot acht weken voor 50-plussers en de meest kwetsbare mensen. Het vaccinatieritme wordt ook opgetrokken in de meest getroffen regio’s, met name het noordwesten van Engeland en sommige delen van Londen. Het genoom van het coronavirus werd gesequencet voor 12.675 gevallen. Daarvan waren er 1.054 van de Indiase variant. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 5 april en 16 mei.