Truineer Nieuws melden?

Basisscholen bieden voortaan buitenklassen aan

Sint-Truiden stelde vandaag het project buitenklassen voor het basisonderwijs voor. Basisscholen ontvangen hierbij de noodzakelijk infrastructuur zoals banken en tafels om buitenonderwijs te organiseren. Buiten les geven heeft immers heel wat voordelen voor leerlingen en leerkrachten.

Vraag vanuit het onderwijs
Tijdens het digitaal vergaderplatform ‘onderwijscel basisonderwijs’ in februari 2021 gaven alle basisscholen te kennen dat ze buitenonderwijs willen organiseren, ook na de coronacrisis. Eén van de vele voordelen is dat de klasruimte binnen gelucht kan worden op het moment dat de les buiten plaatsvindt.

“We hebben met onze dienst flankerend onderwijs onderzocht hoe we een gelijke aanpak konden hanteren voor de 25 basisschoolvestigingen. Daaruit is de beslissing genomen om 5 tafels met banken aan te kopen per schoolvestiging, 125 in totaal dus. Het zijn duurzame exemplaren, vervaardigd van gerecycleerd kunststof. Op die manier kunnen scholen er nog lang van genieten. De totale investering bedraagt 35.000 euro,” vertelt schepen van flankerend onderwijs Hilde Vautmans.

 

Frisse lucht en betere resultaten.
Aangezien de scholen hard getroffen zijn door besmettingen en kinderen vooral psychologische problemen ondervinden, zoals blijkt in de recent afgenomen enquête van team jeugd van de stad Sint-Truiden, is het belangrijk om basisscholen de kans te geven om buitenonderwijs te organiseren. Buiten les geven kan een uitweg bieden én levert tal van bijkomende voordelen op. Buiten leren brengt rust en bevordert sociale relaties en contacten. Bovendien heeft de frisse zuurstofrijke lucht een positief effect op de concentratie en draagt het daardoor bij tot betere resultaten”, besluit schepen van flankerend onderwijs Hilde Vautmans.

Voortaan zijn er buitenklassen in deze basisscholen: Leefschool de Villa, Schuttershof, ’t Molenhofje, Momentum lagere school, Momentum kleuterschool, De Zonnebloem, De Letterfant lagere school, De Letterfant kleuterschool, De Bloesem, Freinetschool het Wijdeland, Heilig Hart Sint-Trudo Stenaertberg, Heilig Hart Sint-Trudo Zepperenweg, De Heiberg, De Klim-Op Centrum, De Klim-Op Kortenbos, Sint-Rita Gazo, Sint-Rita Kabouterland, Sint-Rita De Brug, De Boomhut Kapelhof, De Boomhut Singel, De Boomhut Aalst, ’t Zonnetje, ’t Vlindertje, Het Blavierke, Sint-Jan Berchmansschool.