Truineer Nieuws melden?

Zwembad opent op 1 mei (op reservatie)

We worden na onze vorige post op onze wenken bediend. Het nieuwe zwembad Lago opent op 1 mei., weliswaar alleen op reservatie. Ook de andere faciliteiten in het Bloesempark openen dan. Alles natuurlijk volgens de geldende coronamaatregelen.

Goed nieuws voor sportievelingen want vanaf zaterdag 1 mei kunnen er baantjes getrokken worden in LAGO Sint-Truiden Bloesembad. Bezoekers kunnen rekenen op een veilige zwemomgeving dankzij de vele voorzorgsmaatregelen. Ook de andere sportfaciliteiten op de sportsite openen volgens de maatregelen.

 

Op 3 juni 2019 werd de eerste steen gelegd van het subtropisch zwembad LAGO Sint-Truiden Bloesembad en de bijhorende sportfaciliteiten. Nog geen 2 jaar later kunnen de deuren openen. Aan die opening gaan jarenlang hard werk vooraf: voorbereiding met voorafgaande studies, vergaderingen, het uitwerken van de plannen en de afspraken concretiseren als goede partners.

“LAGO Sint-Truiden Bloesembad is een samenwerking tussen de stad Sint-Truiden en private partner LAGO zwemparadijzen. We hebben vanaf het begin onze krachten, middelen en kennis gebundeld om een prachtig zwemparadijs van 4000 m² waterpret voor jong en oud te realiseren voor alle Truienaren én mensen ver daarbuiten. Dit alles ligt in een fantastisch sportpark met uitgebreide sportfaciliteiten.  Sportpark Haspengouw getuigt van de ambitie van een dynamische beleidsploeg om de stad te profileren als sportstad waar levenskwaliteit belangrijk is. Kinderen en gezinnen, verenigingen, scholen, individuele en recreatieve sporters, iedereen kan hier binnenkort terecht om te sporten en te genieten, vandaag én in de toekomst. Voorlopig is het nog even volgens de coronamaatregelen op reservatie, maar we hebben iets moois om samen naar uit te kijken”, besluit burgemeester Veerle Heeren.

Duurzaam en toegankelijk

Tijdens de ontwerp- en bouwfase werd er gekozen voor duurzame materialen en ging alle aandacht naar veiligheid, toegankelijkheid en quasi energie neutraal bouwen: de zwembaden worden ’s nachts leeggelaten en het water wordt in een buffer gezet om energieverlies tegen te gaan om de dag nadien terug naar het zwembad te stromen, warmte wordt gerecupereerd uit lucht en water, zwembad- en regenwater wordt herwonnen, elektriciteitsproductie verloopt via zonnepanelen, … Alle inspanningen samen zorgen ervoor dat er jaarlijks 500 ton CO² meer bespaard wordt in vergelijking met een gemiddeld zwembad. Het gebouw heeft bovendien een groendak waarover je kan wandelen om het zwemparadijs van bovenaf te bewonderen en van een prachtig panoramazicht over het groene park te genieten.

Zwemmen in het sportbad na reservatie

“Onze sportclubs zullen vanaf maandag 3 mei hun activiteiten in het gloednieuwe sportcomplex opstarten. Voor hen is het spannend en bijzonder. Zij zullen terechtkomen op een hypermoderne site met een 25 meter-sportbad en een instructiebad dat tot op een diepte van 3 meter ingesteld kan worden. We openen ook de andere sportfaciliteiten in afstemming met de geldende coronamaatregelen. Vanaf zaterdag 1 mei kunnen er ook baantjes getrokken worden in het gloednieuwe sportbad dat voorzien is van 10 trainingsbanen. Dit sportbad is uitgerust met het hoogtechnologisch AngelEye-drenkelingendetectiesysteem dat de redders alarmeert wanneer een persoon te lang op de bodem stil blijft liggen. Deze innovatie biedt de redders extra ondersteuning, maar vervangt hen zeker niet”, aldus schepen van sport Jurgen Reniers.

“Sportievelingen kunnen vandaag al hun tickets vlot bestellen via de webshop om terug baantjes te trekken vanaf zaterdag 1 mei. Een beperkte capaciteit van 1 bezoeker per 10m2 in de baden en tijdsloten zorgen ervoor dat het altijd rustig vertoeven is en dat de bezoekers gespreid toekomen. Kinderen kunnen opnieuw leren zwemmen en wat overtollige energie kwijtraken, vaste zwemmers hervinden hun ritme en hun conditie. Voor de leerlingen wordt er weer schoolzwemmen aangeboden. Ik ben ook gelukkig dat we al onze medewerkers nu wat meer perspectief kunnen bieden, iedereen snakt er immers naar om aan de slag te mogen.  Op een opening van het subtropisch zwemparadijs met wildwaterbaan, glijbanen, kinderbaden, warme lagune, … is het nog ongeduldig wachten. We hopen dan ook dat de coronacrisis snel achter de rug is zodat iedereen snel van nog meer water en nog meer plezier in het mooie Bloesembad kan genieten.” vertelt Bert Thijs, centrummanager LAGO Sint-Truiden Bloesembad.

Omwille van de coronamaatregelen kan er enkel gezwommen worden na reservatie via de webshop waar er tijdsloten van 1,5 uur beschikbaar zijn. Er wordt gewerkt met een beperkte capaciteit in de baden en tijdsloten. Makkelijk en veilig. Coronavirussen kunnen niet doorgegeven worden in chloorwater: het doodt immers alle virussen en bacteriën. De kades en de baden worden dagelijks gepoetst en gedesinfecteerd. Een zwembadbezoek aan het gloednieuwe Bloesembad is dan ook een veilige sportbeleving.

Zaterdag 1 mei 2021 opent het sportbad van LAGO Sint-Truiden Bloesembad de deuren. Door de huidige coronamaatregelen is enkel het sportbad toegankelijk na reservatie. Voor het subtropisch zwembad en de wellness moeten we nog even geduld hebben. Reserveren kan via https://lagosint-truiden.recreatex.be/ vanaf maandag 26 april om 10u.