Truineer Nieuws melden?

Vooruit is van STVV, niet van de Sp.a

Sp.a wordt ‘Vooruit’. Dan zakt mijn broek af. Ik ken alleen ‘Vooruit STVV’. En al die afkortingen. Wie kan daar nog aan uit? Laat ons in Sint-Truiden starten met partijnamen in het Sentruins. De Snaat heeft al voorstellen: de fóeteleers, de fóetsers, de tèttekoppe, de jàppels, de keimels, de zùiwùrreme… Keuze genoeg.

Vooruit

Pòlletike partèèn dèè vàn noam verààndere. Da ei z’n reide. De Snaat leit aat moevuir, èn dóvuir dú ter och derèk ewa vuirstèlle tebèè ver dèè partèèn, èè in Sintrùin.

In 1948 schreef oud STVV-speler Firmin Renson het clublied ‘Vooruit STVV’. Het lied gaat dus al 70 jaar mee! Vooruit was bij mij altijd al verbonden met onze kanaries. Tot voor kort, toen ene zeker Sean Connery Rousseau die naam gaf aan zijn politieke partij. Tis t’oupe da ter vàn òòs likke-n àfblif !!! De-n dief ! 

Partijen die van namen veranderen. Het is van alle tijden geweest. Beda se toch zoake wille doen vergeete, mèè gedacht! Of het nu gaat over aankopen van helikopters of keukens, aanslagen op geldautomaten of duistere benoemingen, dronkenschap achter het stuur of vluchtmisdrijf, lidmaatschap van duistere verenigingen of slecht beheer… Schandalen zijn van alle tijden, het overkomt ook alle partijen, het is trouwens des mensen.

Èn toch refuzeir ich te geluuëve da et àllemòòl dezèllefde zén. Ma da ieën gezeide blif altèèt.  Eén rotte appel in de mand, maakt al het gave fruit te schand. Spèètig ver dèè schoeën peere, àppel, jààt- èn àànder beire, spèètig dus ver àl dèè pòlletikers dèè et wol nog goet meine!

Maar goed. Terug naar die namen van die politieke partijen. Geeft toe. Sp.a, Vooruit, Groen, Cd&v, open VLD, NVA, PvdA, PS, MR….. Wat hebben wij toch met al die afkortingen en weinig sprekende namen. Trekt op gene orgel. En dus stel ik voor dat ze zeker hier in Sint-Truiden eens nadenken over een originele naam, in ons dialect, in òòs plàt Sintrùins, òòze patwa !

Ich ùb ter intigge probeire te bedeinke. Wee de schoen mikt, dú em mar oan. De blouw beire, grúne pour, de uiverègse, de fóeteleers, de fóetsers, de tèttekoppe, tèstevuir, de jàppels, de-n tristige-n dzjaan, prùt, schrikscheit, de blòtskùp, de pènsponys, de bienke, de aatschèèters, de vùtsels, de keimels … Wee de schoen mikt, dú em mar oan. Geef naa taa, Lowiske, de majuir vàn de zoerpraame of Fille, de scheipe vàn de zùiwùrreme… et zou vuil schóender, kleerder èn veràl och simpatiker klienke. Afèê tis mar e gedacht zur èn oer-eige ewa ver de zòt ààn da dú et toch altèèt. A dzje en dikke snaat ét móet dzje oer eige och de Snaat dèère-n eite. Zoesè, da wei-dzje naa och wier !