Truineer Nieuws melden?

STVV heeft niks te verliezen

Morgen trekt STVV naar Genk. Een korte verplaatsing, maar wel eentje die telt in de hoofden van spelers en supporters. En niet in het minst in dat van Peter Maes. Want degene die ook maar een beetje in diens hoofd kan kijken, weet dat hij zijn ex-werkgever dolgraag een hak wil zetten. De visie van onze redacteur op wat voorbij is en wat komt.

Processie van Echternach

Het seizoen 2020-2021 zal zowat bij alle clubs herinnerd worden als een seizoen om snel te vergeten. Corona, weet je wel. Bij STVV zal het ook de geschiedenis ingaan als ‘het seizoen van de gemiste kans’, een gemiste kans om weer een stap vooruit te zetten. Het afgelopen seizoen past daarom beter onder de noemer ‘De processie van Echternach’.

Door verkeerde keuzes vooraf hypothekeerden de Japanse bazen de sportieve toekomst van de club. De aanstelling van ‘vriend des huizes’ Muscat was een totaal foute keuze en leidde tot een team zonder discipline op en naast het veld. Dat de Japanners de Australiër te lang lieten aanmodderen was de tweede foute keuze. De 6-3 in Beerschot op 17 oktober was een signaal van de groep en had het eindpunt moeten zijn, maar Muscat mocht nog twee maanden extra aanmodderen. Het had fataal kunnen aflopen.

Topwerk van ‘onze’ Peter

De aanstelling van Peter Maes kwam daarmee maar net op tijd. En als je het achteraf allemaal bekijkt, er heeft zich een mirakel voltrokken. Zoveel punten onder Maes, wie had dat durven denken als je STVV in oktober en november had bezig gezien. Je kan het dan hebben over de extra aanwinsten -ook de verdienste van Maes- maar het korte tijdsbestek waarin hij de brokken lijmde, weer een ploeg neerzette en -vooral- de neuzen weer in dezelfde richting kreeg, en punten pakte is topwerk. Punt aan de lijn.

Hoe moet het nu verder? Er zijn nog twee galamatchen, Genk morgen en Anderlecht een week later. Twee matchen waarin de kanaries en hun coach een statement zullen willen maken. Een prestatie neerzetten, dat is wat Maes wil zien. Winnen zou het seizoen dan toch wat extra glans kunnen geven. We zien wel wat het wordt. Maar we kijken vooral uit wat de voorbereiding naar komend seizoen toe zal geven.

Heeft DMM lesje geleerd?

Zullen DMM en de Japanse bazen het geweer van schouder veranderen en ondanks de 2 miljoen euro verlies toch serieus investeren? Zullen DMM en de Japanse bazen eindelijk werk maken van de juiste versterkingen? Zullen DMM en de Japanse bazen voor één keer ook tijdig klaar zijn met hun huiswerk? Zullen DMM en de Japanse bazen er mee voor zorgen dat het een voorbereiding wordt zonder hindernissen? Eén juiste keuze hebben ze alvast gemaakt: Peter Maes. Te hopen dat ze nu niet dezelfde fout maken van onder Brys, de oogkleppen van toen afzetten, en eindelijk ’s luisteren naar iemand die onze competitie op zijn duimpje kent.

Laat ons smurfentaart maar bestellen

Genk-STVV dus, daar eindigen we vandaag mee. Hoe dan ook een hoogdag voor het Limburgse voetbal. Genk strijdt voor een plaats in play-off 1, STVV alleen voor de eer. Eergevoel hebben Maes en zijn team wel. En dus zullen ze er staan. Alleen valt het af te wachten of dat voldoende zal zijn om het surplus aan extra klasse bij Genk te compenseren. Waarom niet, vragen wij ons dan af. Het kan zeker, want zo onaantastbaar is Genk ook niet. Maar wat het ook wordt,  laat ons de smurfentaart maar al bestellen. Want na een lange strijd voor het behoud, kan die er zeker van af. Op naar een beter seizoen, met spelers op het veld en supporters in de stadions die vol van elkaar kunnen genieten. Daar doen we het voor.

Philip Kevers