Truineer Nieuws melden?

Sneltesten vrij te verkrijgen bij de apotheek

Bij de voorstelling op 6 april door Sciensano maakten de zelftesten een belangrijk deel uit van het testbeleid 2.0. Enkele weken later stellen we vast dat de zelftesten beschikbaar zijn bij de apothekers in Sint-Truiden. Heb je al zo een test aangeschaft? Ze kosten 8 EUR, er zit een eenvoudige beschrijving bij hoe te hanteren en binnen 15′ je resultaat te kennen.

© Truineer

Waarschuwing van Van Gucht
Al waarschuwde viroloog Van Gucht ook: “Maar let op, deze test is niet even accuraat. Een zelftest vindt alleen een besmetting op zijn piek.” Dat wil zeggen: wanneer er dus veel virus in de neus aanwezig is. “Eén op de vijf besmettingen (20 procent) wordt niet gevonden. Een negatieve test sluit dus geen besmetting uit. U moet de maatregelen dus blijven volgen”, benadrukte Van Gucht. “Bij symptomen moet u altijd de huisarts contacteren voor een grondigere PCR-test.” Wanneer is zo’n test dan wél handig? “Een zelftest kan dienen om veilig samen te komen met uw knuffelcontact. Het kan een extra voorzorg betekenen om uw naasten te beschermen.”

In Nederland maken de negatieve zelftests deel uit van het verdere exitplan. In België is men er nog niet uit of er voordelen zijn aan een negatieve zelftest. Voorlopig is het dus nog niet zeker of je een zelftest nodig hebt om een evenement bij te wonen of een restaurantbezoek te plannen.