Truineer Nieuws melden?

Maes, en Maes alleen

17 december vorig jaar. STVV: elf punten… Als we toen geweten hadden dat onze kanaries 38 punten moesten halen om zich definitief te redden, zouden we er inderdaad geen 5 frank meer voor gegeven hebben zoals Peter Maes al aangaf. Vier maanden later is het zover. Wiens verdienste? Peter Maes, en bij uitbreiding iedereen die hij op zijn hand kreeg. Onze visie.

Peter Maes doet ons als mens denken aan Guido Brepoels. Geen kapsones, gezellig,  een man van het volk, recht door zee, een warme Limburger. En als trainer doet hij ons denken aan Marc Brys, tenminste als we zijn zeer enthousiaste stijl langs de zijlijn even wegdenken: een voetbalbeest pur sang, nuchtere en disciplinaire aanpak, rechttoe rechtaan, maximaal geëngageerd.

Wat veranderde er onder Maes tegenover Muscat? Twee sleutelwoorden: discipline en duidelijkheid. Discipline was ver zoek onder de Australiër. En duidelijkheid was ook een mankement. Die hanteert Maes wel richting spelers, bestuur en iedereen in zijn entourage. Zo kreeg hij de neuzen weer helemaal in dezelfde richting, en maakte hij -sorry voor het woord- van een stelletje ongeregeld weer een team dat kan terugvallen op een degelijke organisatie, ook al is er inzake voetballend vermogen nog veel werk aan de winkel. Hoe dan ook, hij haalde het beste uit de spelers met wie hij verder wou. Suzuki, bijvoorbeeld, is daar één van de exponenten van. We zijn intussen allemaal vergeten dat hij in het pre-Maes tijdperk maar een schim was van de speler die hij vandaag is. Nog niet zo lang geleden wilden vele supporters hem weg, nu huiveren de meesten al voor zijn vertrek. Het gaat snel in deze sport.

Vier maanden nog maar…  Alle lof die we Peter Maes (en zijn staf) vandaag toebedelen en die hem volledig toekomt, zal staan of vallen met wat er komt. En neen, wij zijn niet zo naiëf om te denken dat zijn houdbaarheidsdatum oneindig zal zijn.  Maar goed, Maes is een architect, een bouwer, iemand die onze competitie door een door kent.  Die tijd om te bouwen zal hem in principe ook bij STVV gegund worden. Want de Japanse bazen van DMM hebben intussen wel een lesje geleerd. Dat ze in december -zeker weten- ook de wanhoop nabij waren staat in hun geheugen gegrift.  Maes zei al vaker en ook deze week nog dat het goed loopt tussen hem en zijn werkgever, dat er vaak is,  dat ze oren hebben naar elkaar. Het halen van mannen als Brüls, Mboyo, Lavalée en Pius liet dat al vermoeden. Dat moet nu nog een vervolg krijgen. Maes heeft nog geen namen naar voor  geschoven. In een jaar met een EK zou dat ook veel te vroeg zijn. Maar een groot deel van het huiswerk is al gemaakt. De posities die moeten worden ingevuld staan wit op zwart op papier. En laat dat de basis zijn van alles.  Eerste doelstelling: een ploeg maken die al zeker niet meer tegen de degradatie moet vechten.

Er moet een vervolg komen, natuurlijk. Daarvoor grijpen we even terug naar de woorden die Maes uitsprak bij zijn aanstelling. Of hij meer inspraak ging krijgen dan zijn voorgangers, wilden wij toen weten.  ““Ik heb in het verleden nooit bepaalde dingen doorgedrukt. Ik probeerde mensen te overtuigen bepaalde dingen te doen. Dat zal ik ook bij STVV proberen. Als je met goede argumenten en data kan aantonen wat nodig is, dan mag dat alles geen groot probleem zijn.” Anders gezegd. Inspraak moet je verdienen. Op dat vlak heeft Peter Maes op Stayen al een hele weg afgelegd. David Meekers zegt het anders maar zit wel op dezelfde lijn. “We praten, we verstaan elkaar, ongedwongen, zonder dat we van de ene of de gene kant iets eenzijdig willen doordrukken. Hoofdzaak is dat STVV er wel bij vaart. Het is onze intentie om klaar te zijn voor de start van het nieuwe seizoen, rekening houdend met het gegeven dat in een jaar met een EK en met een lange mercato heel veel dingen onvoorspelbaar zijn. Maar dat geldt voor alle ploegen.”

Philip Kevers