Truineer Nieuws melden?

De hand van Peter Maes

STVV redde zich als team, als groep, met een gids die het stelletje los zand van onder Muscat de juiste weg wees: Peter Maes. Wij noemen hem de architect van het behoud. Meer nog, met hem van bij de start waren de kanaries nooit in de problemen geraakt. Hopelijk hebben de Japanse bazen nu hun lesje geleerd.

© Kevin Vanhees

Toen Peter Maes overnam stond STVV laatste. Openen deed Maes trouwens met een thuisnederlaag tegen Charleroi. Maar dan begon de kentering, pakte STVV veel punten, kende het nog even een dip, pakte vervolgens weer goede punten bij  Antwerp en Charleroi en sloeg  na de ‘Coronabreak’ definitief toe met een 6 op 6 tegen Malinwa en Waasland-Beveren.

“Eigenlijk zie je dat ik bijna altijd als crisismanager begin bij een ploeg. Ik weet dus hoe je een team uit een moeras moet trekken.” Met die woorden stelde Peter Maes zichzelf voor op Stayen. Dat was half december. Intussen toonde hij wat hij bedoelde. Hij zette een organisatie neer, kreeg de neuzen van de spelers in dezelfde richting, duwde door voor een paar gerichte aankopen, en wist zijn spelers telkens opnieuw scherp aan de aftrap te krijgen. De gedaantewisseling van Suzuki, bijvoorbeeld, was daar een exponent van. Dat het af en toe nog verkeerd ging is logisch. Maar er stond weer iets. En dat loont zich nu.

Maes kan nu samen met zijn team twee galamatchen afwerken waarin de spelers zich, verlost van alle stress, kunnen tonen. En neem maar aan dat ze dat zullen doen, al was het maar om zich verder in de kijker te spelen van Maes, de coach die aan zet blijft en die wel gehoor krijgt bij de mensen van DMM. Wedden dat hij al namen voor versterkingen en een strategisch plannetje in zijn hoofd heeft.

Philip Kevers