Truineer Nieuws melden?

‘Truiense’ Aleksandra Boltovskaia schrijft boek en vertelt als Russin over ons land

Geboren in Leningrad, maar als Russische verhuisd naar Sint-Truiden om met haar ‘lief’ te trouwen, schrijft Aleksandra Boltovskaia het boek met als titel: hoe ik het plan van mijn moeder saboteerde en trouwde met een Belg, een Russin over ons land.

Inhoudelijk
Als we aan Russen denken, slaat onze fantasie op hol. Maar wat denken zij over ons? Aleksandra  Boltovskaia biedt enkele antwoorden. Als Russische vrouw verliet ze Sint-Petersburg om met een  Limburgse boer, Maurice, te trouwen. Ze leerde hem kennen via briefwisseling en wist op slag  dat hij haar toekomstige man zou worden. Toch stelt ze dat het geen kalverliefde was, maar een  doordachte beslissing van een volwassen vrouw. Een volwassen vrouw die een nieuw leven  opbouwt in een voor haar onbekend land en er zich dagelijks over verwondert. Ze belandde in  dat piepkleine landje dat op een zilveren schoteltje lag met zijn neus in de boter tussen Parijs en  Berlijn, schrijft ze. Haar ervaring pende ze neer in dit tragikomische boek. Een boek dat kan  gelezen worden als een liefdesverklaring aan haar gastland, België, en als een afrekening met  haar moederland, Rusland, maar paradoxaal genoeg is ook het omgekeerde waar.  

Boltovskaia spreekt met kennis van zaken en schrijft met een vlijmscherpe pen. Ze haalt  meermaals proza en poëzie boven die haar inspireert in het dagelijkse leven, maar leert ook de  konijnenmarkt kennen, stoofvlees maken en omgaan met rouw. Humor en intelligentie mixt ze  gracieus.  

Saus, saus en nog eens saus! Het heeft niet lang geduurd voor ik begreep hoe de vork in de steel zit:  die Belgen eten niets zonder saus, maar als het onder de saus zit, eten ze eender wat. 

Er is een overvloed aan alles en een nijpend tekort aan… menselijke omgang en warmte. Belgen  beseffen dat zelf ook. Maar een nieuwkomer struikelt erover bij iedere pas! 

Over de auteur:  

Aleksandra Boltovskaja werd geboren in Kaliningrad in 1966 en groeide op nabij Leningrad. Ze  leerde haar Limburgse echtgenoot kennen via briefwisseling. Ze verhuisde naar België om met  hem te trouwen en pende haar ervaringen als Russische immigrante op Belgische grond neer.

“Hoe ik het plan van mijn moeder saboteerde en trouwde met een Belg” is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 22,99 euro.  Voor meer info: https://borgerhoff-lamberigts.be

Kan een afbeelding zijn van boek en , met de tekst HOC IK HET PLAN VAV MIJи MOEDER SABOTEERDE cи TROUWDE த MET ccи BELG EEN RUSSIN OVER ONS LAND