Truineer Nieuws melden?

Rups van buxusmot is er weer

Ze zijn er weer, waarschuwt Dirk Verjans ons met deze foto: die ellendige rupsen van de buxusmot, één van de meest gevreesde beestjes voor wie ene tuin met buxussen heeft. Elk jaar zien we dat zij aan de basis liggen van het rooien van heel wat buxussen. Want er valt al met al niet zoveel tegen te doen. Of toch? Iemand tips?

Buxusmotten zijn ongeveer 4cm groot (spanwijdte) en zijn daarmee tot één van de grootste micro-nachtvlinders (behorend tot de familie van de grasmotten). Het is best een mooie verschijning: witte vleugels met een donkerbruine rand.

Minder voorkomend is de donkere vorm: egaal bruin met een witte middenstip op de voorvleugel. De buxusmot is opvallend driehoekig van vorm.

De rupsen van de buxusmot worden ca. 2 cm lang. Ze zijn groen met enkele donkere lengtestrepen op de zijkant. Op elk segment staan zwarte wratten die een stippenrij vormen. Verspreid over de rups staan korte, witte haren.