Truineer Nieuws melden?

Open brief aan Carolientje van den AaBeiVeiVei

1 mei is van de socialiste, niet van de horeca. “Wol kust mich na men kloéte”. Dat maakt me kwaad. De eerste mei is van ons allemaal, en zeker van Lon en van mij. Ik leg uit waarom. Open brief van de Snaat aan Carolientje van den AaBeiVeiVei.

Wa mich op mènne moag lie….

Met alle respect voor de verdienste van uw organisatie en uw leden, neen,  1 mei is nè vàn de socialiste alleen, ook niet van de horeca, van niemand,  maar wel een beetje van de bloemetjes en de bijtjes, de vogeltjes en de eitjes, Sint-Jozef, want zijn naamfeest.

1 mei is ook een beetje van Lon en De Kever. Lon, omdat hij die dag verjaart -78 dit jaar- en de kever, omdat die dan begint te ronken. Lon en ik hebben 1 mei trouwens een afspraak. Fee gón bedieën ene bok dreinke, of twie, of drèè, of nog mieër …. èrreges op e tèrràs in Sintrùin. Lang leve Lon, lang leve de horeca.

Hoe kan je mensen nu feller in hun hart treffen? Da kàn naa toch nè da dzjee zoe stoem zèèt as et pjààt vàn Kristus. Dan kijkt de horeca na maanden miserie uit naar de heropening op 1 mei en dan komt u als madame van de vakbond hautain, domweg en doodleuk verklaren dat u de Dag van de Arbeid niet laat kapen door onze restaurants en cafés. Die woordkeuze alleen al, totaal fout.

Weet je wat dan nog het strafste is… Waarom denkt u dat uw mensen die dag op straat komen? Jawel, om de dag van de arbeidersbeweging te vieren. Daar is niks mis mee, natuurlijk. Ma se doen da och ver ternoo e klàpke te doen, en pint te pakke, joa, op e tèrràs, joa be-t òòs horecaminse.

 Al ooit gehoord van leven en laten leven? Ik zou een keer willen zien hoeveel er op straat zouden komen als de horeca gesloten bleef. Op intigge èchte noo, nimmànt, Nie, Na, Nóel. En wat u nog vergeet. Hoeveel personeelsleden binnen de horeca zijn lid bij u? Ook die heeft u een ezelsstamp verkocht, denk ik, voel ik.

1 mei… Nee Carolientje, ik laat die niet door u kapen. Weet je wat ik ga doen? Tèrràskes doen in             òòs schitterende, fèl, stàt, bedieën be Lon as-ter wilt, be Dennis, Faalip, Jean-Pierre, de Cosmo, ’t Hèrt, de Bròn, den Old Tom, de Klinne Bacchus, mokt nè aat, spèlt gieën ròl… Niemand zal ons kunnen tegenhouden. Dat heet genieten, genieten van het leven. Leeve èn loote leeve.

Toch nog e weudeke Sintrùins. Medàmmeke, ene góeje-n root, profeteirt vàn et leeve in de plak vàn de zoerprààm aat t’ange. Wànt ich zén tevàn uivertùigt. In de grònt zèè dzje e góej mins. Ma naa ang dzje toch èffekes m’n kloeëte-n aat !! Voila sè. A la bonheur. 

De Snaat