Truineer Nieuws melden?

Einde lockdown in asielcentrum

De lockdown in het asielcentrum is na een drietal collectieve testsessies beëindigd. Vijf gezinnen blijven wel in quarantaine. De toegang tot het centrum voor externen blijft verder beperkt. Hier de officiële mededeling.

Op maandag 15 maart besliste Fedasil, na overleg met het stadsbestuur, om een einde te maken aan de lockdown die bijna drie weken geleden werd ingevoerd in het opvangcentrum van Sint-Truiden. Nadat een groot aantal bewoners van het Fedasil opvangcentrum in Sint-Truiden besmet bleken te zijn met COVID, werd het opvangcentrum op 26 februari in een volledige lockdown geplaatst.  Sindsdien werden er nog drie collectieve tests uitgevoerd in het centrum. Besmette bewoners werden geïsoleerd in aparte gebouwen. Vandaag verblijven er nog slechts 5 gezinnen in isolatie.

Na overleg tussen Fedasil en de veiligheidscel van de stad Sint-Truiden werd beslist om de lockdown op te heffen voor de overige bewoners vanaf dinsdag 16 maart. Dat betekent concreet dat de bewoners het opvangcentrum opnieuw mogen verlaten vanaf dinsdag 16 maart, dat de volwassen asielzoekers opnieuw mogen gaan werken en dat de kinderen weer naar school mogen. De opluchting in het opvangcentrum is groot, zegt centrumdirecteur Simon Vanmechelen:

‘Dit is zeer goed nieuws voor onze 400 bewoners, die de strikte beperkingen de voorbije weken hebben gerespecteerd en trouw alle testen hebben ondergaan. Dat we vandaag dit resultaat hebben bereikt, is vooral aan hun inzet te danken en aan ons toegewijd personeel.’

Burgemeester Veerle Heeren vult aan: “De directie, de bewoners en het personeel van het opvangcentrum voor asielzoekers zijn er op zeer korte tijd in  geslaagd om de uitbraak onder controle te brengen. Iedereen heeft een bijzondere inspanning geleverd, met resultaat.”

Voorlopig wordt de toegang tot het centrum voor externen nog wel beperkt tot essentiële bezoekers, zoals leveranciers en werklui. Daarnaast blijven uiteraard de coronarichtlijnen gelden die voor alle inwoners voor ons land van toepassing zijn, en wordt ook elke vorm van groepsvorming vermeden.