Truineer Nieuws melden?

CC trakteert senioren via livestream op concert van Willy Sommers

Nu de deuren van cultuurcentrum de Bogaard nog even gesloten blijven door de coronamaatregelen, zoekt het cultuurcentrum originele manieren om de Truienaren toch van een portie cultuur te laten genieten. Vandaag werden de bewoners van verschillende Truiense woonzorgcentra getrakteerd op een schitterend concert van Willy Sommers via livestream.

Cultuurcentrum de Bogaard zoekt voortdurend alternatieve en vernieuwende manieren om de inwoners en bezoekers van Sint-Truiden te laten genieten van een portie cultuur. Ook minder mobiele doelgroepen worden niet uit het oog verloren. Zo bracht het cultuurcentrum, samen met Cultuurconnect, in het begin van het jaar een familievoorstelling via livestream tot bij de kinderafdelingen van het Sint-Trudo ziekenhuis, Asster en het opvangcentrum voor asielzoekers. Vandaag konden de senioren in woonzorgcentra Den Akker, ‘t Meiland, Villa Rosa, Triamant, Serrenhof Orelia en Home Elisabeth genieten van een sfeervol concert van Willy Sommers via livestream.

Nostalgie

Tijdens het concert konden de bewoners en het personeel van de woonzorgcentra meezingen met covers van The Archies en Mary Hopkin en de grootste eigen hits van Willy Sommers. Het optreden zelf vond achter gesloten deuren plaats in het cultuurcentrum van Lier. Via livestream werd het concert uitgezonden in verschillende woonzorgcentra en werden de bewoners mee terug genomen naar 1969 en de summer of love.

 

“Het is heerlijk om te zien hoe de bewoners genoten van dit concert. Voor vele waren deze liedjes pure nostalgie. Door de kracht van muziek voelden ze zich plots enkele jaren jonger”, zegt schepen van Cultuur Jurgen Reniers. “Mensen van een woonzorgcentrum kunnen doorgaans moeilijker naar het cultuurcentrum komen maar willen toch nog genieten van culturele ervaringen. Vandaar dat we nu, via livestream, het cultuurcentrum naar hen brengen. We bekijken zeker de mogelijkheid om ook na corona dergelijke initiatieven te nemen.”

 Participeren aan culturele leven

“De inwoners en het personeel van woonzorgcentra hebben door corona het voorbije jaar een bijzonder zware periode meegemaakt. Met dit initiatief willen we hen een hart onder de riem steken en weer wat extra levensvreugde geven. Bewoners van woonzorgcentra hebben vaak nog de behoefte om te participeren aan het culturele leven. Het doorbreekt het sociaal isolement en komt hun gezondheid en welbevinden ten goede. Livestreaming van voorstellingen stelt de senioren in staat deel te nemen aan het culturele leven, zonder zich hiervoor te moeten verplaatsen”, zegt schepen van ouderenzorgbeleid Pascy Monette.

Minder drempels door livestream

”Door het streamen van de familievoorstelling begin dit jaar, werd op heel wat kwetsbare kindergezichten een lach getoverd. Ook nu zorgt de livestream in woonzorgcentra voor cultuurbeleving doordat materiële, fysieke, sociale en psychologische drempels, die het met de leeftijd moeilijker maken om deel te nemen aan het culturele leven, wegvallen. Cultuurcentrum de Bogaard onderzoekt welke doelgroepen we in de toekomst nog kunnen bereiken door het inzetten van deze technologie en of we dit ook voor het brede publiek kunnen toepassen,” besluit burgemeester Veerle Heeren.