Truineer Nieuws melden?

Analyse van onze watcher: ‘een onherkenbaar STVV’

STVV was tegen Eupen nooit in zijn gewone doen. Was het Eupen dat goed was, of STVV dat slecht was. Een combinatie van de beiden waarschijnlijk. Onze watcher, aanwezig bij elke match, zag alleszins een ‘onherkenbaar’ STVV. Hij maakt een analyse in zes punten.

© Kevin Vanhees

Angstvoetbal

Vooraf zeggen dat winnen tegen Eupen geen must is, was geen goed idee. Maes bedoelde het nochtans goed. Want hij wou daarmee zeggen dat er vooral niet verloren mocht worden. Dat vertaalt zich sedert de nederlaag tegen Zulte Waregem in een meer behouden aanpak. Maar als dat dan resulteert in angstig voetbal en te weinig voetbal vooruit, dan ben je natuurlijk ver van huis. Tekenend bijvoorbeeld was dat de Ridder de bal meer achteruit dan vooruit speelde.

Gebrek aan scherpte

Wij zagen ook een begin aan scherpte vanaf minuut één. Eupen zat meteen in de match en was sterk aan de bal, STVV had tijd nodig. Daardoor voelde je al heel snel dat het voor de kanaries geen fijn avondje zou worden. Negentig minuten lang stapelden de slordigheden zich op en daardoor konden die van ons die van Eupen ook nauwelijks verontrusten.

Onzichtbare driehoek

De bepalende driehoek Suzuki-Brüls-Mboyo was negentig minuten lang onzichtbaar. Maes gaf vooraf nochtans (terecht) aan dat de driehoek bepalend is voor het spel van STVV en dat deze drie spelers voortaan wat dichter bij elkaar moeten spelen. De drie kwamen er tegen Eupen niet aan te pas. Brüls roerde zich nog als een duivel in een wijwatervat, Suzuki stond op een eiland, en Mboyo… wel, die gaf helemaal niet thuis.

Kansloos

Over één zaak kunnen we heel kort zijn: STVV speelde nauwelijks kansen bijeen. Dan kan je niet winnen, dan kan je ook geen aanspraak maken op een overwinning.

Flanken brengen te weinig

Voor Caufriez en Cacace zijn belangrijke taken weggelegd. Verdedigend doen beiden het niet onaardig, maar aanvallend breken ze verre van potten. En dat is al enkele speeldagen op rij zo.

Niet wijzen naar ref

Over twee cruciale momenten: De gelijkmaker -owngoal van Miangue- werd terecht afgekeurd wegens buitenspel, ook al ging het maar om de teen van Mboyo, zoals Maes aangaf. En Teixeira, Ja, rood was misschien te streng maar ook niet helemaal onterecht.

Invallers ontgoochelen niet

Nog dit: Nazon toonde meer tijdens zijn korte invalbeurt dan het duo Suzuki-Mboyo de hele match samen. Ook de andere invallers (Van Dessel, Hashioka en Steuckers) deden het verre van onaardig.