Truineer Nieuws melden?

Marktkramers krijgen 50% van standplaatsgeld en -elektriciteit terugbetaald

Op de gemeenteraad van 22 februari 2021 is de beslissing van het College van burgemeester en schepenen goedgekeurd om de marktkramers een vermindering van 50% toe te staan op het belastingreglement op standplaats openbare markt en 50% voor het verbruik van elektriciteit. De voorgestelde vermindering is van toepassing voor het kalenderjaar 2020.

© Truineer

De Haspengouw Markt is een begrip vér buiten Sint-Truiden. Elke zaterdagvoormiddag trekken de meer dan 160 kramen talrijke bezoekers én toeristen. Verse goederen, streekproducten en authentieke handelswaren, je vindt ze hier allemaal. Net zoals tal van sectoren, werd ook de Haspengouwse Markt getroffen door de Coronapandemie. De veiligheidsmaatregelen en het veranderde koopgedrag van de consumenten leiden tot een verminderde omzet en daling van het aantal bezoekers op de markt.

Na de eerste lockdown besliste de nationale overheid om de markten slechts gefaseerd en onder strikte voorwaarden opnieuw op te starten. Bovendien gold er een beperking in het aantal toegelaten kramen en bezoekers op een markt. Marktkramers konden door de maatregelen niet op hun vaste standplaats terecht.

“Ondanks onze inspanning om de Haspengouw Markt zo veilig mogelijk in te richten en in de best mogelijke omstandigheden te organiseren, denk maar aan de opsplitsing van de markt naar Centrum en Veemarkt in de lente van 2020, hebben de marktkramers een inkomens -en omzetverlies te verwerken. We willen alle abonnees van de Haspengouw Markt een hart onder de riem steken met een halvering van de kosten van de standplaatsvergoeding en het elektriciteitsverbruik,” vertelt Johan Mas, schepen van markten.

“De markt is essentieel voor de voedselvoorziening van vele inwoners van onze stad. Wekelijks voorzien marktkramers ons van verse en lekkere producten. En er is meer. De Haspengouw Markt is ook een plaats van ontmoeting, sfeer en gezelligheid. Voor velen is het een vaste uitstap waar ook een lekker tasje koffie bij hoort. We kijken ernaar uit dat ook onze horeca de deuren kan heropenen,” besluit burgemeester Veerle Heeren.