Truineer Nieuws melden?

Hilde Vautmans haalt uit in Europees Parlement: “No words, but action!”

Brussel – In een debat met Ursula von der Leyen benadrukte Europees Parlementslid Hilde Vautmans gisteren dat de Commissie orde op zaken moet stellen.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): “No words but action. Dát verwachten we van de Commissie, willen we tegen de zomer 70% van de Europese bevolking gevaccineerd hebben. Als grootste vaccinproducent ter wereld zou dat ook moeten lukken. Maar we staan achteraan het rijtje. Canada, de VS, Israël en het Verenigd Koninkrijk vaccineren veel sneller. Von der Leyen zei daarover vandaag terecht dat de vaccinatiestrategie geen sprint, maar een marathon is. Maar we moeten onze stappen versnellen, de snelheid van de vaccinproductie opdrijven en desnoods de contracten heronderhandelen. De EU moet haar industriële macht gebruiken om de knelpunten aan te pakken en met bedrijven samen te werken om bestaande faciliteiten te verbeteren. Commissaris Breton lijkt me met zijn ervaring de ideale persoon om ervoor te zorgen dat bedrijven hun toezeggingen nakomen en om de bestaande leveringsproblemen op te lossen.”

Von der Leyen benadrukte tijdens het debat dat ze nog steeds achter de keuze staat om de vaccins samen te onderhandelen, bestellen en goed te keuren. Een mening die Vautmans deelt.

Die Europese aanpak krijgt ook mijn volle steun en het is jammer dat de problemen van de voorbije weken de vele inspanningen, investeringen en successen van de EU tenietdoen. Maar: er zijn wel degelijk fouten gemaakt. Ik zou het dan ook bijzonder gênant vinden mochten we hierdoor het Russische Sputnik vaccin moeten bestellen om ons uit de brand te slepen”, aldus Vautmans.

We kunnen ons geen verdere fouten veroorloven: niet alleen hangt de gezondheid en het welzijn van onze burgers hiervan af, maar ook de geloofwaardigheid van het Europese project. Een positieve en noodzakelijke stap om het verloren vertrouwen terug te winnen, is de oprichting van een ‘Contact Group’, waarbij de Europese Commissie het Europees Parlement in elke fase op de hoogte moet houden over moeilijkheiden of nieuwe uitdagingen in de vaccinatiestrategie. De eerste vraag die we daar willen stellen is hoeveel vaccins er in de EU worden geproduceerd en waar die naar toe gaan. Alleen door volledige transparantie over de aankoop en verdeling van vaccins kunnen we het vertrouwen van onze burgers in het Europese project winnen en onze doelstellingen waarmaken”, besluit Hilde Vautmans.