Truineer Nieuws melden?

Gelukkige 97ste verjaardag STVV

Wie anders dan Kris Vanmunster zou er ons attent op kunnen maken. Maar juist, STVV wordt vandaag 97 jaar. Lees hier meer over de oprichting en over die beginjaren en de bijzonder snelle weg naar de top.

© Verz. Luc Gysens

De Sint-Truidense voetbalvereniging werd in 1924 opgericht. Op 23 februari 1924 sloot de club zich aan bij de Belgische voetbalbond en kreeg het stamnummer 373 toegewezen. Als kleuren koos men geel en blauw. De eerste wedstrijd van STVV was tegen Cercle Tongeren, dat toen in tweede klasse speelde.De maidenmatch van geel-blauw was niet echt een succes: slechts 9 betalende toeschouwers en een recette van 13,50 Belgische franken.

De Kanaries debuteerden vier jaar na de oprichting in de nationale reeksen. Het seizoen ‘38-‘39 werd het seizoen van Kogelke Appeltants, die liefst 50 van de 93 doelpunten voor zijn rekening nam. Twee jaar later brak de tweede oorlog uit. De competitie werd enkele keren onderbroken en STVV ondervond rechtstreeks de gevolgen van de oorlog: in 1944 vernielden luchtbombardementen de accommodatie volledig.

In het seizoen ‘46-‘47 schreef Pol Appeltants geschiedenis. Kogelke maakte, als eerste Limburger en Truienaar, zijn debuut bij de Rode Duivels. Een jaar later vierde STVV haar 25-jarig bestaan met een kampioenstitel: geel-blauw promoveerde naar de huidige tweede klasse.

In 1952 werd STVV verheven tot Koninklijke Maatschappij. In het seizoen 1955-1956 eindigden de Kanaries op de derde plaats en bereikten ze de halve finale van de beker van België. (uitgeschakeld door Antwerp 2-1).

In het volgende seizoen ‘56-‘57 was het zover: STVV steeg naar de elite.