Truineer Nieuws melden?

“Fitnesscentra moeten nu open, want sluiting kost elke dag levens”

Door de lockdown zijn meer dan 1.000 fitness clubs in België al enige tijd gesloten. Sport en  fitness zijn nochtans zeer belangrijk voor zowel de lichamelijke als de mentale gezondheid. Net om  die reden komt de fitness-sector nu zondag letterlijk in beweging met de actie ‘10.000 km voor  10.000 levens’. Honderden fitnessclubs over heel België fietsen of lopen aanstaande zondag 21  februari 2021 10.000 km bij elkaar. De actie wordt coronaproof georganiseerd op locatie bij alle  deelnemende centra., waaronder NRG Fitness Hasseltsesteenweg.

“Elke dag dat fitnesscentra gesloten blijven, kost dit mensenlevens”

“Bij elke kilometer red je mensenlevens. En dat kan je gerust letterlijk nemen. Elk jaar sterven bijna  60.000 Belgen aan hart- en vaatziekten of kanker (bron statbel.fgov.be). Meer dan de helft daarvan zijn gerelateerd aan een ongezonde leefstijl. Dit werd onlangs bevestigd door de World Health  Organization (WHO). Fitness is belangrijk als preventief middel en redt zo naar schatting 10.000 mensenlevens per jaar. Door de sluiting van de fitnesscentra omwille van de coronamaatregelen konden ongeveer 1.000.000 Belgen niet naar de sportclub of fitness en daardoor liepen ze beweegachterstand op”, dat zegt de vertegenwoordiger van NRJ.

De gevolgen van deze beweegachterstand op de fysieke en mentale gezondheid zijn legio:

  • overgewicht
  • toename van buikvet
  • verhoogde bloeddruk 
  • verhoogde cholesterol 
  • diabetes type 2 
  • hart- en vaataandoeningen 
  • stress, depressie en burn-out 
  • verminderde immuniteit 

Fitness is bij uitstek dé beweegvorm waarbij de oefendosis van kracht en cardio kan aangepast worden aan de doelstellingen, de mogelijkheden en beperkingen van elk individu. Dit dankzij deskundige coaches en moderne fitnessapparaten. Fitness is de meest efficiente training en dit vooral voor fysiek kwetsbare personen. Daarenboven is fitness veilig (rapport Fact Check Vlaanderen dd 15 januari: aantal besmettingen in fitnesscentra zijn verwaarloosbaar: 

“Fitnessondernemers begrijpen niet waarom zij omwille van ‘gezondheidsredenen’ nog niet mogen heropenen. Met deze actie wil de fitness-sector een noodkreet slaken. Het is hoog tijd dat de Belgen terug gaan werken aan hun lichamelijke en mentale gezondheid. Wij voeren nu zondag actie van 10 tot 22 uur. Wij moeten nu open.”