Truineer Nieuws melden?

Twee kleuters en tien leerlingen positief

Gisteren zijn een driehonderdtal leerlingen en personeelsleden van kleuter- en basisschool Momentum en Leefschool De Villa in Sint-Truiden getest. Uit de resultaten blijkt dat er 12 bijkomende coronabesmettingen zijn. Het gaat om 2 kleuters en 10 leerlingen. De testen geven aan dat er een hoge virale lading aanwezig is waardoor de kans bestaat dat het zou kunnen gaan om de Britse coronavariant.

Zowel in de kleuter- en basisschool Momentum als in Leefschool De Villa bleken verschillende leerlingen en personeelsleden positief op corona. Daarom beslisten de stad Sint-Truiden, de gouverneur van provincie Limburg, Agentschap Zorg en Gezondheid, Eerstelijnszone Haspengouw, Federale Overheidsdienst volksgezondheid, Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) en het regionaal ziekenhuis Sint-Trudo op woensdag 20 januari om beide scholen gedurende 10 dagen te sluiten en alle personeelsleden en leerlingen te testen. Dat gebeurde donderdag 21 januari in de Trudo sporthal.

Een aantal stalen zullen verder onderzocht worden om na te gaan of er sprake is van de zeer besmettelijke Britse variant van het coronavirus. Ondertussen gelden er strikte quarantaine- en isolatieregels voor alle betrokken leerlingen en personeelsleden en dit gedurende 10 dagen.

Maatregelen voor leerlingen en personeelsleden

Alle leerlingen en personeelsleden met een positieve test moeten meteen tien dagen in isolatie. Daarnaast zullen contactopvolgers alle hoogrisicocontacten van die leerlingen en personeelsleden opsporen. Ook zij moeten zich laten testen en zich 10 dagen aan de quarantaineregels houden.

Alle leerlingen en personeelsleden met een negatieve test moeten 10 dagen in quarantaine. Op dag 9 zullen zij een tweede test kunnen laten afnemen. Pas als ook de tweede test negatief is mogen zij na dag 10 uit quarantaine.

“Het is belangrijk dat contactopsporing besmette personen en hun hoogrisicocontacten snel kan identificeren om de verspreiding van het virus te beperken. Daarom moeten de besmette personen en de hoogrisicocontacten de gezondheidsmaatregelen, onmiddellijke quarantaine of isolatie, maximaal naleven. We rekenen op het gezond verstand van de mensen.  Ondertussen gaan we verder met het testen zodat we een nog duidelijker beeld krijgen van de spreiding en het aantal besmettingen”, besluit burgemeester Veerle Heeren.